logo

Peste 1200 de tone deşeuri de pesticide vor fi evacuate din Moldova în Polonia


https://www.ipn.md/ro/peste-1200-de-tone-deseuri-de-pesticide-vor-fi-evacuate-din-moldova-in-polonia-7967_1006404.html

Peste 1200 de tone deşeuri de pesticide vor fi evacuate din 15 depozite centrale raionale din Moldova şi distruse în cadrul ultimei etape a proiectului NATO/Parteneriat pentru Pace privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din Republica Moldova, a declarat pentru IPN locotenentul major Maria Aramă, şeful interimar al Serviciului Relaţii Publice din cadrul Ministerului Apărării.

Ultima etapă a proiectului va fi lansată astăzi, 9 iulie, la Depozitul de pesticide din satul Dănceni, raionul Ialoveni. Pesticidele vor fi exportate în Polonia prin tranzitarea teritoriului Ucrainei şi vor fi distruse la uzina de incinerare a unei companii poloneze.

20 de militari ai Armatei Naţionale au participat, cu acest prilej, la un atelier de lucru, în care au fost instruiţi în managementul deşeurilor de pesticide, procedurile şi tehnologiile de pregătire a pesticidelor pentru export.

Proiectul a fost lansat în 2006. ultima etapă este implementată în contextul Acordului încheiat între Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia pentru Întreţinere şi Aprovizionare a Alianţei Nord-Atlantice (NAMSO) privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova pentru anii 2013-2014, semnat la 22 iunie 2011, la Bruxelles.