logo

Peste 100 de femei sunt încurajate să se implice activ în viaţa socială şi politică. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/ro/peste-100-de-femei-sunt-incurajate-sa-se-implice-activ-7967_1020729.html

Peste 100 de femei, candidate la funcţii de primar sau consilier în localităţi din raioanele din centrul şi nordul ţării, au fost instruite şi încurajate să se implice activ în viaţa socială şi politică. Activităţile desfăşurate fac parte dintr-un proiect menit să promoveze egalitatea de gen. Autorii proiectului au prezentat joi, 11 iunie, totalurile acestuia şi au îndemnat alegătorii să susţină femeile înscrise în cursa electorală.

Preşedintele asociaţiei, Olga Patlati, a declarat, la o conferinţă de presă la IPN, că proiectul a încurajat femeile să se implice cât mai activ în viaţa publică la nivel social, politic şi economic, dar mai ales în procesul decizional. În mare parte, beneficiarele au fost candidate la funcţia de primar şi consilier, din diferite partide şi din diferite localităţi din municipiul Bălţi, raionul Drochia, Rezina, Teleneşti şi altele. În cadrul activităţilor, femeile au învăţat tehnici de comunicare şi cum să reacţioneze în diferite situaţii. Acestea au însuşit abilităţi oratorice şi de lider etc.

O altă membră a asociaţiei, ex-deputata Zoia Jalbă, a declarat că la capitolul egalitate de gen cadrul normativ este bun, dar mecanismul de implementare fie nu există, fie nu este eficient. Zoia Jalbă a menţionat că în societatea noastră există o percepţie greşită precum că locul femeilor este la bucătărie şi nicidecum în politică. În opinia sa, femeile au un potenţial foarte bun, însă le lipseşte curajul.

Preşedinta Gender-Centru, Valentina Bodrug-Lungu, a declarat că în domeniul egalităţii de gen există un şir de angajamente naţionale şi internaţionale, există cadru normativ, dar nu  se asigură implementarea. „Legea prevede ca toate partidele politice să depună efort şi să asigure egalitatea de gen. Apare întrebarea: cum o măsurăm şi cum ea este asigurată? O singură frază – promovăm egalitatea de gen – încă nu ne asigură o egalitate de gen în realitate”, a menţionat preşedinta, precizând că egalitatea gender se bazează pe piloni  importanţi, aşa ca egalitate în drepturi, egalitate în responsabilităţi şi egalitate în oportunităţi.

Una dintre beneficiare, care candidează la funcţia de primar în raionul Drochia, Silvia Jaman, a declarat că pe parcursul activităţilor femeile, care reprezentau diferite formaţiuni politice, au devenit mai unite şi au conlucrat într-o atmosferă călduroasă, însuşind abilităţi de comunicare şi de lider. Silvia Jaman a îndemnat toţi cetăţenii să vină duminică să-şi exercite dreptul la vot, dar mai ales să susţină femeile.

„Femeia, dacă este înţeleaptă, înzestrată cu dragoste, răbdare, fără a pretinde că este mai bună decât un bărbat, poate realiza foarte multe lucruri bune pentru întreaga societate. Politica, de fapt constă în soluţionarea problemelor zilnice şi ea este importantă pentru toţi, aşa încât să existe loc şi pentru femei, şi pentru bărbaţi”, a spus o altă beneficiară, Rodica Catană, care candidează la funcţia de primar dintr-o altă localitate a aceluiaşi raion.

Proiectul cu genericul: „Egalitatea de gen – şansa dezvoltării democraţiei în Republica Moldova” este susţinut financiar de către Ambasada SUA în Republica Moldova şi este implementat de către AO Onoarea şi Dreptul Femeii Contemporane, în parteneriat cu AO Gender-Centru şi Centrul Internaţional de Promovare a femeilor în Business.