logo

Peste 10 mii de oameni din 10 sate vor avea acces la apa de calitate


https://www.ipn.md/ro/peste-10-mii-de-oameni-din-10-sate-vor-avea-acces-la-apa-de-calitate-7967_1036299.html

Peste 10 mii de oameni din 10 localități rurale din raioanele Florești și Soroca vor avea acces la servicii de aprovizionare cu apă potabilă în următoarele 36 de luni. Ceremonia de semnare a contractului de finanțare în cadrul proiectului de dezvoltare regională „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca” a fost semnat astăzi, 11 august, în satul Băhrinești, raionul Florești. Valoarea totală a proiectului este de 66,08 milioane de lei, transmite IPN.

În urma implementării proiectului, la apă de calitate vor avea acces locuitorii satelor: Băhrinești, Cuhureștii de Sus, Cuhureștii de Jos, Târgul Vertiujeni, Vertiujeni, Zăluceni, Ţipordei, Nicolaevca, Unchiteşti și Făgădău. În cadrul proiectului vor fi construiți 106,5 km de rețele de distribuție a apei, cinci rezervoare și turnuri de apă, patru stații de captare și pompare.

În prezent, lucrări de construcție-montaj a unui apeduct cu lungimea de 28,2 km se desfășoară pe teritoriul satului Băhrinești. Aici vor fi create condiții de conectare la apeduct pentru 450 de gospodării. Lucrările de construcție-montaj în perimetrul satului Băhrinești urmează a fi executate în decurs de șapte luni. Ulterior, prestarea serviciului de alimentare cu apă va fi oferită de S.A. „Servicii Comunale Florești”.

Evenimentul de lansare a proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca” s-a încheiat cu semnarea unui contract de finanțare. Pe document și-au pus semnăturile opt primari din localitățile vizate de proiect și directorul interimar al ADR Nord.

Valoarea totală a proiectului este de 66,08 de milioane de lei, din care 29,90 de milioane de lei solicitați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Totodată, aproximativ 30 de milioane de lei reprezintă o investiție oferită prin intermediul Proiectului Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan), iar aproximativ 6 milioane de lei - contribuția populației beneficiare.