logo

Peste 10 mii de cetățeni din Leova vor avea acces la apă potabilă, proiect finanțat de UE


https://www.ipn.md/ro/peste-10-mii-de-cetateni-din-leova-vor-avea-7967_1080861.html

Peste 10 mii de cetățeni din localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca şi Cupcui ale raionului Leova vor avea acces la apă potabilă de calitate, grație unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Costul total al lucrărilor este de peste 91 mln lei, dintre care circa 10 mln reprezintă contribuția beneficiarilor. Anunţul a fost făcut de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM), transmite IPN.

Potrivit MADRM, proiectul prevede construcția unei rețele de apeduct cu o lungime totală de 99 km, a unei stații de pompare a apei potabile, a cinci instalații de dezinfectare a apei cu hipoclorit de sodiu, precum și branșarea a 3308 de consumatori la rețelele de distribuție a apei. Lucrările de construcție se desfășoară în cadrul proiectului investițional: „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova”, implementat de ADR Sud, în cooperare cu proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

Pe 22 martie, când e marcată Ziua Internațională a Apelor, Iuliana Cantaragiu, director adjunct la Centrul Național de Mediu, menționa într-o conferință de presă la IPN depinde sursele de poluare calitatea sursei de apă. Atât timp cât s-au construit apeducte fără canalizare și fără stații de epurare, a fost generată o sursă și mai mare de poluare. În prezent, 82,1% din populația din zona urbană și 38,7% din populația din zona rurală are acces la apeduct. La sistemele de canalizare are acces însă doar 64% din locuitorii orașelor și 2,8% din cei ai satelor. În ultimii cinci ani, s-au construit apeducte în zonele rurale, dar nu e bine că nu există sisteme de canalizare în aceste localități, a spus directorul adjunct al Centrului Național de Mediu. Totodată, mai multe localități urbane, nemaivorbind de cele rurale, nu dispun de stații de epurare sau sunt învechite.