logo

Pestă porcină africană în Pădurea Domnească


https://www.ipn.md/ro/pesta-porcina-africana-in-padurea-domneasca-7966_1070475.html

Un focar de pestă porcină a fost înregistrat în Rezervația naturală Pădurea Domnească și fâșiile adiacente, situate pe teritoriul raionului Fălești. Din 17 decembrie și până astăzi, 23 decembrie, 15 animale au fost depistate moarte pe teritoriul pădurii. Analizele de laborator au confirmat prezența virului. Animalele au fost arse și înhumate.

Solicitat de IPN, Vitalie Carauş, șeful Secției sănătatea și bunăstarea animalelor din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a spus că zona se va afla în carantină pentru o perioadă de un an. Comisia pentru situații excepționale efectuează dezinfecția teritoriilor pentru a evita răspândirea virusului și la ceilalți mistreți care se află în pădure.

Potrivit lui Vitalie Carauş, Pădurea Domnească se află la hotar cu România, unde se înregistrează multe cazuri de pestă porcină, iar mistrețul este un animal care migrează, râul Prut nefiind o barieră pentru el să ajungă în Republica Moldova. Pe parcursul anului, pesta porcină la mistreți a fost înregistrată în raioanele Cahul, Cantemir, Lipcani, în fâșii forestiere aflate în lunca Prutului.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândește repede printre porci. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt sacrificate, pentru a preveni răspândirea bolii.