logo

Persoanele vor fi externate după primul test negativ COVID-19


https://www.ipn.md/ro/persoanele-vor-fi-externate-dupa-primul-test-negativ-covid-7967_1072838.html

Persoanele vor fi externate după primul test negativ COVID-19 și își vor continua tratamentul acasă. Dacă nu au condiții la domiciliu, vor fi transferați la Centrul Constructorul. Precizările în cauză le-a făcut duminică, 12 aprilie, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, după ședința Punctului Național Focal, transmite IPN.

Centrul Constructorul va primi pacienții cu forme ușoare de COVID-19 și pe cei cu primul test negativ după tratament, dar care nu pot să meargă acasă pentru ulterioara autoizolare. Viorica Dumbrăveanu a mai comunicat că la Spitalul Clinic Republican a fost eliberat blocul nou pentru persoanele care au nevoie de respirație asistată. Acolo vor fi 50 de paturi disponibile. La Centrul COVID-19, timp de două zile, s-au adresat 49 de persoane, dintre care 30 au fost spitalizate, două fiind în stare gravă.

Într-o intervenție online, Sergiu Vasilița, director al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, a comunicat că acum în instituția medicală sunt 120 de pacienți. 70 de pacienți pe care i-au avut sub observație au fost externați. Există un caz de infectare a personalului medical. Directorul a dat o notă pozitivă ordinului Ministerului prin care pacienții care sunt în stare de însănătoșire, dar elimină virusul, dacă este un test negativ, să continue tratamentul la domiciliu.

Directoarea Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bârcă, a spus în intervenția sa că, inițial, în spital erau internați și suspecții, acum am rămas doar copiii confirmați cu COVID-19. Astăzi în spital sunt 120 de pacienți în total, inclusiv 107 cu COVID-19, dintre care 32 de maturi și 75 de copii.  

„Avem probleme acum cu locurile, fiindcă avem 120 de pacienți în total. Avem 100 de paturi. Evident, noi avem paturi mai multe, fizic, pentru mamele care erau înainte. Acuma, instituția nu a intrat în ordinul care a fost emis pe data de 10, în privința externării cu un singur rezultat negativ. De asta noi rugăm respectuos să fie încă o dată studiată problema și să vedem ce putem face pentru că nu putem lua acum pacienții din republică și suntem telefonați, dar locuri fizic nu avem”, a remarcat directoarea.

Șeful spitalului Clinic Republican, Andrei Uncuța, a remarcat că în cadrul instituției, în perioada cât spitalul este desemnat pentru tratamentul pacienților gravi și extrem de gravi, inclusiv gravide, au fost internați 76 de pacienți. Din ei, 31 de pacienți au fost deja transferați și trei pacienți au fost vindecați după tratament. În această perioadă de timp au decedat nouă persoane. În acest moment, în cadrul Spitalului Clinic Republican sunt internați 38 de pacienți. Din ei, extrem de gravi, critici, sunt șapte, care se află la respirație dirijată.

În Republica Moldova au fost confirmate 1560 de persoane cu COVID-19. 30 de oameni au decedat. 165 sunt în stare gravă.