logo

Persoanele sunt chemate să predea armele deținute ilegal


https://www.ipn.md/ro/persoanele-sunt-chemate-sa-predea-armele-detinute-ilegal-7967_1044861.html

Inspectoratul General al Poliției îndeamnă cetățenii care dețin ilegal arme de foc să le predea. Timp de trei luni, Inspectoratul va desfășura campania de informare „Este momentul, predă armamentul!”, transmite IPN.

Alexandru Pânzaru, șef al Inspectoratului General al Poliției, a declarat, într-o conferință de presă, că armele deținute ilegal generează riscuri de securitate. „Aceste arme sunt un pericol întrucât nu sunt păstrate corespunzător, și anume în safeuri, nu sunt supuse periodic expertizelor tehnice, ceea ce generează un risc sporit. Statisticile poliției arată că în majoritatea infracțiunilor şi incidentelor cu arme de foc au fost utilizate arme deținute ilegal”, a spus șeful IGP.

Alexandru Pânzaru a îndemnat cetățenii să aibă încredere în poliție și să predea aceste arme, asigurându-i pe aceștia că nu riscă răspundere pentru că au deținut   ilegal o armă. Până pe 25 octombrie, și posesorii de arme pneumatice sunt obligați să le declare la poliție. Iar posesorii de permise vechi de portarmă, care au fost eliberate până în anul 2013, sunt obligați să le reînoiască.

Marin Maxian, șef al Direcției generale securitate publică IGP, a afirmat că prin această campanie se dorește informarea cetățenilor cu privire la posibilitatea de a preda armele deținute ilegal. De asemenea, aceștia vor fi informați cu privire la pericolele la care se expun deținând arme în condiții ilegale. Obiectivul major al campaniei este reducerea numărului de arme deţinute ilegal, precum şi a   infracțiunilor și incidentelor în care sunt utilizate aceste arme.

Potrivit legislației, persoanele care dețin  ilegal arme și nu le declară riscă până la trei ani de închisoare. Persoanele care renunță benevol la armele deținute ilegal  sunt absolvite de răspundere penală.

Conform datelor prezentate de IGP, în Moldova 58 de mii de persoane dețin permis de port armă, iar numărul armelor înregistrate legal este de aproximativ  71 de mii. În ultimii zece ani, poliția a scos din circuitul ilegal peste 19 mii de arme și muniții. Armele care nu corespund rigorilor tehnice sunt distruse, iar cele care corespund sunt introduse în circuitul legal.