logo

Persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă 6 la sută din populaţia Moldovei


https://www.ipn.md/ro/persoanele-recunoscute-cu-dizabilitati-reprezinta-6-la-suta-din-7967_1101206.html

Persoanele recunoscute cu dizabilități reprezintă 6 la sută din populaţia cu reședință obișnuită a Republicii Moldova. La 1 ianuarie 2023, numărul persoanelor recunoscute cu dizabilităţi a constituit 162,3 mii de persoane, inclusiv 10,9 mii de copii cu vârsta de 0-17 ani. Majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilități aveau vârsta de 30-45 de ani. Bărbații predomină în rândul persoanelor recunoscute cu dizabilități. Datele sunt prezentate de Biroul Național de Statistică cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, care este marcată la 3 decembrie, transmite IPN.

Distribuția pe grade a persoanelor cu dizabilități denotă o preponderență a persoanelor cu dizabilitate accentuată – 56,0%, practic fiecare a doua persoană cu dizabilitate. Ponderea celor cu dizabilitate medie constituie 28,0%, iar a celor cu dizabilitate severă – 16,0%. Comparativ cu anul 2021, a crescut ponderea persoanelor cu dizabilitate severă și medie. Totodată, ponderea persoanelor cu dizabilitate accentuată a scăzut.

În structura persoanelor cu dizabilităţi ponderea bărbaților a constituit 52,8%. 

Majoritatea persoanelor recunoscute cu dizabilităţi beneficiază de pensie de dizabilitate. La 1 ianuarie 2023, în structura persoanelor cu dizabilităţi aflate la evidenţa Casei Naționale de Asigurări Sociale, pensionarii de dizabilitate au constituit 64,8%, iar beneficiarii de alocaţii –  35,2%. Beneficiari de pensii de dizabilitate erau circa 105,2 mii de persoane cu dizabilităţi.

Beneficiari de alocaţii sociale de stat de dizabilitate sunt preponderent persoanele cu dizabilităţi din copilărie. Din numărul de persoane cu dizabilităţi care erau beneficiari de alocaţii sociale de stat (57,1 mii de persoane), fiecare al doilea beneficiar a fost persoană cu dizabilitate din copilărie și fiecare al cincilea beneficiar a fost copil cu dizabilitate în vârstă de până la 18 ani.

Majoritatea copiilor cu cerințe educaționale speciale sunt integrați în școlile obișnuite. În anul de studii 2022/23, în instituțiile de învățământ din țară au fost înscriși 9,8 mii de elevi cu cerințe educaționale speciale și cu dizabilități, inclusiv 9,3 mii de elevi în instituții de învățământ general. În instituțiile de învățământ general, în anul de studii 2022/23, învățau 8183 de elevi cu cerințe educaționale speciale și 1105 elevi cu dizabilități. Comparativ cu anul de studii 2021/22, numărul elevilor cu cerințe educaționale speciale și cu dizabilități a înregistrat o creștere de 4,1%.

Participarea persoanelor cu dizabilități pe piața muncii este limitat. Conform datelor Anchetei Forței de Muncă, rata de participare la forța de muncă a persoanelor cu dizabilități în anul 2022 a constituit 15,9% în comparație cu 45,5% la persoanele fără dizabilitate. Rata șomajului la persoanele cu dizabilități a fost de 4,6% față de 3,1% în rândul șomerilor fără dizabilitate.