Persoanele fizice şi firmele din capitală au obligaţia să cureţe trotuarele de zăpadă şi gheaţă
https://www.ipn.md/ro/persoanele-fizice-si-firmele-din-capitala-au-obligatia-sa-curete-trotuarele-de-z-7967_967926.html
Persoanele fizice, dar şi firmele din capitală au obligaţia să cureţe trotuarele de zăpadă şi gheaţă pe porţiunile din faţa imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, se spune într-o decizie a Consiliului municipal Chişinău datată cu 5 decembrie 2000 şi care prevede amendarea cetăţenilor şi agenţilor economici care nu s-au conformat acestei decizii a aleşilor locali.
Cu toate că există o astfel de decizie, unele trotuare din Chişinău s-au transformat în adevărate patinoare din cauza ninsorilor căzute în ultimele zile şi zăpezii bătătorite de picioarele pietonilor. Tuturor persoanelor fizice şi juridice, instituţiilor, societăţilor comerciale, asociaţiilor de locatari şi proprietari, deţinătorilor de imobile, indiferent de destinaţia acestora, le revine obligaţia să cureţe zăpada de pe trotuare. Unele trotuare din cartiere au fost deszăpezite de locatarii din zonă şi de către agenţii economici, care au aruncat zăpada pe carosabil, anihilând munca echipelor de deszăpezire.
Solicitat de Info-Prim Neo, şeful adjunct al Departamentului transport public şi căi de comunicaţii (DTPCC), Alexei Vârlan, a comunicat că în conformitate cu decizia menţionată, se interzice categoric aruncarea zăpezii pe carosabil, iar cei care se fac vinovaţi de asemenea încălcări sunt pasibili de amenzi în valoare de 180 lei. Această amendă poate fi aplicată doar de către angajaţii poliţiei, inclusiv a Poliţiei Rutiere, susţine sursa citată. Un exemplu concret este carosabilul din faţa unui restaurant, situat pe str. Bernardazzi. Angajaţii restaurantului au deblocat trotuarul, blocând cu desăvârşire porţiunea de şosea, curăţată anterior.
Potrivit lui Vârlan, în aceste 3 zile de ninsori abundente tehnica din dotarea serviciului şi angajaţii acestuia au activat în regim aproape neîntrerupt, pentru a curăţa drumurile şi pentru a asigura circulaţia transportului. Pentru curăţarea de zăpadă a fiecărui kilometru pătrat de carosabil au fost cheltuiţi circa 600 lei. Pentru materialul antiderapant au fost cheltuiţi 85 lei la o mie de metri pătraţi. În afară de aceasta, au mai fost cheltuieli la depozitarea, transportarea materialului antiderapant, pentru salariile muncitorilor şi conducătorilor unităţilor de transport. Timp de trei zile pentru a evita formarea poleiului au fost împrăştiate pe carosabil peste 1600 metri cubi de material antiderapant. Astfel, arterele au fost menţinute curate până la momentul când zăpada a fost aruncată de pe trotuare, a menţionat Vârlan. Sursa citată subliniază necesitatea transportării zăpezii în locuri speciale. DTPCC oferă servicii contra plată de încărcare a zăpezii în transportul solicitanţilor. O oră de lucru a utilajului de încărcare este de 198 lei. „Sarcina DTPCC este de a păstra circulaţia deschisă, astfel că ne-am făcut treaba, nu au existat străzi blocate”.
La rândul lui, şeful adjunct al Direcţiei locativ-comunale şi amenajare, Petru Gontea, a declarat pentru agenţie, că este inadmisibil ca zăpada de pe trotuare să fie aruncată pe carosabil, acuzând de neruşinare agenţii economici şi locatarii din diverse zone de înzăpezirea artificială a carosabilului. Aceştia trebuie să cureţe de zăpadă şi gheaţă imediat după depunere trotuarele şi rigolele din faţa imobilelor pe care le deţin sau administrează şi să nu creeze probleme participanţilor la trafic. Gontea afirmă că este rândul poliţiei să activeze în regim non-stop şi să aplice amenzi usturătoare. Sursa citată susţine că cei 200 de angajaţi ai direcţiei depozitează zăpada la colţuri de stradă, direcţia neavând posibilitate şi surse suficiente pentru transportarea zăpezii.
Solicitat de agenţie, pretorul sectorului centru, Vladimir Şarban, a afirmat că în prima zi de lucru după vacanţă toţi angajaţii preturii s-au deplasat în teren pentru a convinge agenţii economici să cureţe trotuarele. În acelaşi timp, se observă şi pasivitatea locatarilor, care aşteaptă să li se facă cărări până la case. Şarban spune că angajaţii Preturii nu au voie să aplice amenzi, chiar dacă există decizia Primăriei în acest sens. În mod normal, reprezentanţii administraţiei publice locale îi avertizează pe cei care au trotuarele pline cu zăpadă, după care, dacă situaţia nu se remediază, urmează aplicarea de amenzi, efectuată doar de poliţie.
Inspectorul Serviciului securitatea circulaţiei rutiere, supraveghere administrativă şi relaţii cu publicul al Poliţiei Rutiere Chişinău, Ion Roşcovanu, a comunicat pentru Info-Prim Neo, că nu cunoaşte vreun caz când au fost aplicate amenzi pentru faptul că zăpada de pe trotuare a fost aruncată pe carosabil.
La Bucureşti, zeci de echipe de control ale Primăriei sunt începând de vineri pe teren şi inspectează toate cartierele pentru a găsi şi a sancţiona persoanele fizice şi juridice care nu au curăţat zăpada de pe trotuarele din faţa clădirilor în care locuiesc. Edilii au anunţat că şi în zilele următoare vor continua controalele, pentru ca să se asigure că fiecare arteră de circulaţie va fi curăţată de zăpadă şi gheată astfel încât pietonii să poată circula în condiţii de siguranţă.