Persoanele cu venituri reduse pot constitui o oportunitate pentru afaceri, PNUD
https://www.ipn.md/ro/persoanele-cu-venituri-reduse-pot-constitui-o-oportunitate-pentru-afaceri-7966_988167.html
Utilizarea de către companii a modelelor de afaceri incluzive în statele emergente din Europa şi Asia Centrală poate influenţa pozitiv atât situaţia persoanelor cu venituri reduse, cât şi cifra de afaceri a companiilor respective, arată un raport regional elaborat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), transmite Info-Prim Neo.
În raport se face referinţă şi la Corporaţia de Finanţare Rurală din Republica Moldova, care oferă servicii financiare şi micro-credit. Acestea, de regulă, nu există sau sunt slab dezvoltate în regiunile rurale. După o perioadă de activitate de circa 12 ani, Corporaţia de Finanţare Rurală este liderul pe piaţa împrumuturilor din Moldova, reprezentând aproape 29% din profiturile industriale şi demonstrând o capacitate reală de a obţine rezultate cu mai puţine resurse implicate.
Asistentul Administrator PNUD şi director al Biroului Regional pentru Europa de Est şi Comunitatea Statelor Independente, Kori Udovički, a declarat că exista tot mai multe dovezi ale faptului că afacerile care angajează persoanele cu venituri reduse în calitate de clienţi pe segmentul cererii sau în calitate de producători, angajatori şi proprietari de afaceri pe segmentul ofertei, îşi pot spori cifra de afaceri proprie, îmbunătăţind în acelaşi timp situaţia săracilor.
Potrivit raportului, care a fost făcut în 19 ţări din Europa şi Asia Centrală, necesitatea şi oportunitatea dezvoltării agriculturii, serviciilor financiare, tehnologiilor informaţionale, turismului şi gestionării deşeurilor, este de o importanţă majoră, deoarece aproape 130 de milioane de oameni din regiune trăiesc cu mai puţin 4,30 dolari pe zi. 11 milioane de oameni din regiunea sunt şomeri şi 140 de milioane sunt angajaţi în economia subterană.
Aproape 19 milioane de oameni nu au acces la resurse de apă curată, iar aproape 40 de milioane nu au acces la o facilitate de canalizare îmbunătăţită. Serviciile medicale sunt adesea scumpe şi de proastă calitate. Peste 5 milioane de persoane din regiune nu au acces la electricitate, iar peste 150 de milioane nu au acces la servicii financiare.
PNUD este reţeaua globală de dezvoltare a Naţiunilor Unite, care pledează pentru schimbare şi conectează ţări la cunoştinţe, experienţă şi resurse care să ajute oamenii să-şi construiască o viaţă mai bună.