logo

Persoanele cu mobilitate redusă trebuie implicate în amenajarea spațiilor publice, declarații


https://www.ipn.md/ro/persoanele-cu-mobilitate-redusa-trebuie-implicate-in-amenajarea-spatiilor-7967_1090437.html

Persoanele cu mobilitate redusă trebuie implicate activ în procesul de luare a deciziilor despre accesibilitatea pietonală și amenajarea spațiului urban din municipiul Chișinău. Primăria desfășoară consultații, dar este importantă o participare activă, ca persoanele vizate să testeze traseele și să-și spună părerea, iar autoritățile să țină cont de ea. Este mesajul Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități și al Platformei civice Chișinăul accesibil pentru Toți.

„Noi chiar dacă și-am întâmpinat o deschidere din partea autorităților, întotdeauna soluția și cum trebuie să fie asigurat accesul este bine să fie evaluat de către cei care vor parcurge tot traseul. Astfel atât persoanele cu dizabilități locomotorii, părinții ai căror copii utilizează cărucior și persoanele de vârstă înaintată au parcurs toate traseele și și-au spus opinia cu privire la cele bariere care au fost înlăturate și cele care urmează a fi înlăturate. Și considerăm că acesta este un proces benefic și important”, a declarat directorul executiv al Alianței Organizațiilor pentru Persoanele cu Dizabilități, Galina Climov, într-un club club de presă, defășurat  la IPN.

Și directorul executiv al Asociației Obștești „Motivație”, Ludmila Iachim, s-a referit la oportunitatea implicării active a persoanelor cu mobilitate redusă atunci când se decide cum vor fi amenajate locurile publice din oraș. Persoanele cu mobilitate redusă și societatea civilă care le reprezintă interesele cunosc problema din interior și ar putea fi utile, dar autoritățile mai continuă să ia decizii fără să țină cont de părerea acestora. „Implicarea societății civile este foarte importantă în astfel de procese”, a insistat Ludmila Iachim, care utilizează scaunul rulant.

Prezentă la conferință, Marina Buga, șef adjunct al Direcției asistență socială  și sănătate, a comunicat că Primăria municipiului Chișinău și-a propus să elaboreze un document de accesibilitate la nivel local. Funcționara nu a contestat rolul expertizelor oferite de sectorul asociativ. Dimpotrivă, a spus că acestea sunt foarte importante și și-a exprimat speranța că și acest document care urmează să fie elaborat va fi prioritar de pe ordinea de zi a Consiliului consultativ a situației persoanelor cu dizabilități instituit pe lângă primarul general.

Conform datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, în Republica Moldova sunt 175 de mii de persoane cu dizabilități, inclusiv peste 10 mii de copii cu vârsta de 0-17 ani.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.