logo

Persoanele cu dizabilități și romii au probleme de incluziune la alegerile locale, raport


https://www.ipn.md/ro/persoanele-cu-dizabilitati-si-romii-au-probleme-de-incluziune-8006_1068944.html

Incluziunea persoanelor cu dizabilități și a persoanelor de etnie romă la alegerile locale continuă să fie una problematică. Concluzia se conține în raportul de monitorizare „Cât de incluzive sunt alegerile locale generale din 20 octombrie 2019?”, elaborat de Fundația Est-Europeană.

În raportul prezentat într-o conferință de presă la IPN, de Polina Panainte, secretarul Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, se precizează că, față de anii precedenți, situația este mai bună. „Comparativ cu scrutinele precedente, problematica persoanelor cu dizabilități este mai prezentă în platformele electorale ale concurenților electorali, ceea ce este un lucru îmbucurător”, a spus Polina Panainte.

Potrivit raportului, doar 15 persoane cu dizabilități candidează la alegerile locale generale din 20 octombrie. „Profilul persoanelor cu dizabilități este format din opt femei, șapte bărbați. Dintre aceștia, patru persoane sunt din mediul rural și 11 din mediul urban”, a precizat Polina Panainte.

În plină campanie electorală, începând cu 11 octombrie, a fost sistată traducerea în limbajul mimico-gestual a emisiunilor TV și a buletinelor de știri, menționează raportul. „Persoanele cu deficiențe de auz privesc televizorul ca pe un tablou în care se mișcă imaginea. Fără a înțelege subiectul”, a spus Victor Koroli, directorul executiv al Alianței Infotet.

„Au fost evaluate condițiile de accesibilitate a căilor de acces în circa 28 de oficii ale partidelor politice din 10 orașe din Moldova. Doar trei dintre ele prezintă condiții parțial accesibile, celelalte fiind inaccesibile”, a spus Victor Koroli.

Referitor la nivelul de reprezentare în alegerile locale a persoanelor de etnie romă, raportul arată că 42 de persoane de etnie romă au fost înregistrate în calitate de candidați la funcția de consilier local. „Concurenții electorali au înregistrat doar 13 femei din cele 42 de persoane candidate la funcția de consilier local de nivelul I. Șapte dintre acestea au fost incluse în primii zece candidați ai listelor electorale”, a spus Ion Duminică, expert al Coaliției Vocea Romilor.

De asemenea, potrivit raportului, problemele specifice cu care se confruntă persoanele de etnie romă sunt prezentate insuficient în platformele concurenților electorali. „Au fost identificate doar cinci platforme electorale, elaborate de trei concurenți electorali, care recunosc problemele cu care se confruntă persoanele de etnie romă în calitate de grup vulnerabil și includ acțiuni pozitive orientate spre susținerea acestui grup”, a precizat Ion Duminică.

Raportul a fost elaborat de Fundația Est-Europeană și face parte dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de guvernul Suediei.