logo

Persoanele care au postit sunt sfătuite să mănânce moderat de Paşti, medic


https://www.ipn.md/ro/persoanele-care-au-postit-sunt-sfatuite-sa-manance-moderat-de-7967_1005069.html

După cele 7 săptămâni de post strict, persoanele care au postit sunt îndemnate de medici să se abţină în perioada sărbătorilor pascale, în special în primele zile, de la bucate cu un conţinut caloric ridicat pentru a evita complicaţiile gastrice.

Solicitată de IPN, şefa Direcţiei sănătate a municipiului Chişinău, Luminiţa Suveică, a declarat că este foarte important ca persoanele care au postit să mănânce moderat, câte puţin la fiecare masă, şi să ţină cont că organismul are nevoie de o perioadă de adaptare. Este mai uşor de intrat în post, decât de ieşit.

„Dacă este posibil, în ziua de Paşti este nevoie de 4-5 mese moderate. Masa de sărbătoare trebuie să conţină carne slabă, de miel, de iepure sau pui, şi aş interzice categoric în prima zi după post carnea grasă de porc, care este destul de greu de digerat”, a adăugat medicul.

Luminiţa Suveică a sugerat ca toată carnea să fie consumată cu legume, crudităţi şi nicidecum cu salate pe bază de maioneză, care sunt foarte calorice şi grele. Chiar şi cozonacul poate să creeze probleme gastrice, dacă este preparat cu foarte mult gălbenuş de ou şi grăsimi.

„Dacă la prepararea cozonacului s-au folosit doar gălbenuşuri de ou şi plus alte grăsimi, atunci 100 de grame de cozonac consumat conţin de la 450 până la 600 de kcal. Un alt aliment tradiţional sunt ouăle roşii, care pot fi consumate nu mai mult de 2 ouă pe zi”, a mai spus Luminiţa Suveică.

Totodată, şefa Direcţiei sănătate a subliniat că nu trebuie să uităm să bem cel puţin 2 litri de apă şi ceai pe zi, şi să facem plimbări la aer liber. Este important să nu uităm fermenţii gastrici şi cărbunii activaţi.