Termenul de valabilitate al asigurării obligatorii de asistență medicală va fi prelungit cu o lună și va fi valabil până la data de 31 ianuarie 2024. Persoanele care au achitat prima în sumă fixă în anul 2023, indiferent de data achitării, vor beneficia de statutul de persoană asigurată până la sfârșitul lui ianuarie. Precizările au fost făcute de Ion Dodon, directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, transmite IPN.
Prelungirea termenului a fost propusă Guvernului și Parlamentului pentru că multe persoane aveau dificultate să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în primele săptămâni ale noului an din motiv că erau diferite sărbători și multă lume mergea în vacanță, pierzând statutul de persoana asigurată. „Am venit în întâmpinarea acestor oameni ca să le dăm posibilitatea să achite primele de asigurare mai facil, fără mult stres, fără a crea disconfort și fără, cel mai important, a întrerupe statutul de persoană asigurată. Mai mult decât atât, anul trecut am constatat că există situații când persoanele au nevoie de asistență medicală chiar în primele zile ale anului, chiar pe data de 1 ianuarie, și nu aveau posibilitatea fizic să achite prima de asigurare obligatorie de asistență medicalăˮ, a spus directorul general CNAM într-o conferință de presă.
Ion Dodon a îndemnat toate persoanele care urmează să se asigure în mod individual să își onoreze obligația de achitare a primei de asigurare obligatorie de asistență medicală în primele luni ale anului, cel mai bine în luna ianuarie, ca să nu fie întrerupt statutul de persoana asigurată. Se asigură individual reprezentanții profesiilor juridice: avocații, notarii, executorii judecătorești, mediatorii, dar și întreprinzătorii individuali și alte categorii de persoane.
Directorul general al CNAM a precizat că toate persoanele care urmează să se asigure în mod individual urmează să achite prima în sumă fixă până la 31 martie a anului în curs. În caz contrar, persoana va fi obligată să achite prima în mărimea integrală și să plătească penalități pentru zilele de întârziere. Răspunderea contravențională pentru persoana care întârzie să achite prima de asigurare a fost exclusă.
În anul 2023 a crescut numărul de persoane asigurate care au achitat prima în sumă fixă. Dacă în 2022 această cifra a fost de aproximativ 62 de mii de persoane, în anul curent, la data de 30 noiembrie, sunt peste 95 de mii de persoane care au achitat prima în sumă fixă.