logo

Persoane cu dizabilități testează accesibilitatea Grădinii Publice Ștefan cel Mare și Sfânt


https://www.ipn.md/ro/persoane-cu-dizabilitati-testeaza-accesibilitatea-gradinii-publice-stefan-cel-7967_1081149.html

Lipsa semafoarelor sonore, a pavajului tactil sau a rampelor de acces transformă Grădina Publică  „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Chișinău într-o adevărată pistă cu obstacole pentru persoanele cu mobilitate redusă. Este una dintre concluziile auditului mobilității pietonale, realizat de reprezentanții Platformei civice Chișinăul accesibil pentru toți”. Raportul și recomandările platformei vor fi prezentate Consiliului municipal Chișinău, transmite IPN.

Căile de acces pre Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” au fost testate concomitent de mai multe persoane cu deficiențe de vedere, deficiențe locomotorii, mămici cu cărucioare și reprezentanți ai societății civile. La scurt timp de la start, aceștia s-au ciocnit de primele obstacole.

Trecerile pietonale din preajma parcului nu sunt dotate cu semafoare sonore, iar semafoarele clasice sunt prea rapide. Pentru Ludmila Iachim, director executiv al Asociației „Motivație”, care se deplasează în scaun rulant, acesta este un adevărat test de viteză, care îi pune în pericol siguranța. Un alt impediment pentru ea sunt rampele de acces. La unele intrări în parc, acestea lipsesc, deși există mai multe trepte, iar acolo unde sunt, nu corespund standardelor.  Neconforme sunt și bordurile care se presupune că sunt ajustate pentru cărucioare. Acestea sunt prea înalte și denivelate.

Și pentru Gheorghe Staver, persoană cu deficiențe de vedere, intrarea în Grădina Publică a fost o provocare. Pe trotuarele din preajmă lipsește pavajul de direcționare care l-ar ajuta să înțeleagă unde se îndreaptă, dar și pavajul tactil care duce spre trecerile pietonale. Chiar dacă pe anumite străzi adiacente asemenea pavaj a fost instalat, acesta este prea îngust și poate induce în eroare o persoană nevăzătoare.

Cât despre aleile parcului, acestea sunt cu gropi și denivelări. De asemenea, nu toate băncile sunt dotate cu spătare, ceea ce restricționează odihna persoanelor cu necesități speciale.

Potrivit
directorul executiv al Centrului pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Vitalie Meșter, accesibilitatea nu este un moft, ci un drept care trebuie asigurat fiecărei persoane. Concluziile auditului realizat astăzi vor incluse într-un raport și va fi prezentat Consiliului municipal Chișinău, pentru a fi luate în calcul la reamenajarea parcului.

Platforma civică
„Chișinăul accesibil pentru toți” își propune să monitorizeze respectarea standardelor de accesibilitate și să încurajeze autoritățile municipale să consulte societatea civilă atunci când planifică amenajarea spațiilor publice. Auditul se desfășoară în cadrul proiectului „Inițiativa civică pentru promovarea mobilității pietonale în municipiul Chișinău”, implementat de Centrul pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova/ Departamentul Buna Guvernare.