Pericolul de inundare a localităţilor de pe malul Prutului a trecut
https://www.ipn.md/ro/pericolul-de-inundare-a-localitatilor-de-pe-malul-prutului-a-7967_958848.html
Pericolul de inundaţii în localităţile de pe malul râului Prut a trecut, a declarat pentru Info-Prim Neo, şeful Concernului Apele Moldovei, Mihai Pincov, potrivit căruia, debitul apei din fluviu Prut a revenit la normal.
Anterior, însă, după viitura de pe Prut, pentru a evita inundaţiile, au fost evacuate din lacul de acumulare de la Costeşti-Stânca câte 400 metri cubi de apă pe secundă. Mihai Pincov susţine că decizia de evacuare masivă a apei îi aparţine, deşi partea română insista asupra stopării evacuării apei râului Prut pentru ca Dunărea să nu iasă din matcă. În schimb, susţine Pincov, în R.Moldova nu au fost înregistrate inundaţii.
Sursa citată afirmă că activitatea permanentă de dirijare a cotelor apelor râului Prut şi Nistru din lunile ianuarie-martie a făcut imposibilă depăşirea cotelor de atenţie şi a celor medii pentru cotele de inundaţie. Astfel, la moment, luncile celor două fluvii sunt în stare normală, doar în unele depresiuni se mai află apa, care se va îmbiba în pământ şi se va evapora odată cu încălzirea timpului, spune Mihai Pincov.
Actualmente, debitul răului Prut este cu 1,5-2 metri mai mare decât până la topirea zăpezilor, iar a râului Nistru – cu 2,5-3 metri mai mare.
Specialiştii Concernului Apele Moldovei prognozează al doilea val de posibile inundaţii din acest an, pentru sfârşitul lunii mai-începutul lunii iunie, când în Carpaţi vor cădea mai multe precipitaţii.