logo

Pericolul ascuns din vopsea. Moldova marchează Săptămâna internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb


https://www.ipn.md/ro/pericolul-ascuns-din-vopsea-moldova-marcheaza-saptamana-internationala-de-7967_1108326.html

Expunerea la plumb poate avea consecințe grave și ireversibile asupra sănătății. În special, copiii prezintă o vulnerabilitate crescută la otrăvirea cu plumb, deoarece organismul acestora poate absorbi o cantitate de 4-5 ori mai mare decât adulții dintr-o anumită sursă. Până pe 26 octombrie, se desfășoară Săptămâna internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, iar în acest context, în țară au loc activități de informare și conștientizare a riscurilor cauzate de expunerea la plumb, transmite IPN.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică precizează că scopul este de a promova eliminarea treptată a vopselei cu plumb la nivel mondial, prin stabilirea unor măsuri obligatorii din punct de vedere juridic pentru a opri fabricarea, importul, exportul, distribuția, vânzarea și utilizarea vopselelor cu plumb în fiecare țară.

Organizația Mondială a Sănătății a identificat plumbul ca fiind unul dintre cele 10 substanțe chimice care prezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică și care necesită acțiuni din partea statelor membre pentru a proteja sănătatea lucrătorilor, a copiilor și a femeilor de vârstă reproductivă. OMS estimează, că aproape jumătate dintre cele 2 milioane de vieți pierdute din cauza expunerii la substanțe chimice, cunoscute în 2019, au fost cauzate de expunerea la plumb.

ANSP reiterează necesitatea de a selecta cu precauție vopselele destinate utilizării la lucrările de reparație și evitarea categorică a celor care conțin plumb. Pentru aceasta se recomandă studierea etichetei componentelor vopselelor, până la achiziționarea acestora, iar la necesitate, solicitarea de la agentul economic a actelor suplimentare, care ar confirma inofensivitatea produsului.