logo

Pericol de deversare din iazurile şi lacurile de pe teritoriul ţării


https://www.ipn.md/ro/pericol-de-deversare-din-iazurile-si-lacurile-de-pe-teritoriul-tarii-7967_1005412.html

Precipitaţiile din această săptămână, dar şi cele aşteptate săptămâna viitoare prezintă pericol de deversare din iazurile şi lacurile de pe teritoriul Republicii Moldova. Ivan Cuceinic, şeful Direcţiei managementul resurselor de apă din cadrul Agenţiei „Apele Moldovei”, a comunicat pentru IPN că pe râurile mari,  Nistru şi Prut, în acest moment nu există pericol de inundaţii.

Atât în lacul de acumulare Novodnestrovsc (râul Nistru), cât şi la Costeşti-Stânca (râul Prut) există destul loc pentru a colecta apa din posibile viituri. Acum capacitatea de deversare la Novodnestrovsc este de 150 de metri cubi pe secundă, iar la Costeşti-Stânca – 40 de metri cubi pe secundă. Asociaţia „Apele Moldovei” aşteaptă informaţii de la colegii din Ucraina şi România ca să vadă dacă există pericol de viituri.

De 3 zile în Republica Moldova cad ploi puternice, pe alocuri însoţite de grindină şi vijelie. Meteorologii prognozează că va continua să plouă aproape toată săptămâna şi la începutul săptămânii viitoare. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis avertizare cod galben de ploi puternice şi vijelii, valabilă până vineri, 24 mai.