logo

Percheziții la foști deputați: Au fost depistate sume de până la 85 de mii de euro


https://www.ipn.md/ro/perchezitii-la-fosti-deputati-au-fost-depistate-sume-de-7967_1087615.html

În urma perchezițiilor care îi vizează pe 13 foști deputați, oamenii legii au depistat sume bănești și până la 85 de mii de euro. Proveniența banilor urmează să fie stabilită în cadrul urmăririi penale. Procurorii le-au înaintat învinuirea celor cinci foști parlamentari reținuți, iar astăzi instanța urmează să decidă dacă îi plasează în arest preventiv. Alți doi foști deputați urmează să fie audiați, transmite IPN.

Perchezițiile au fost efectuate pe 2 și 3 februarie în cadrul unor cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite. Investigațiile sunt efectuate în conexiune cu anchetele penale efectuate de către procurorii anticorupție pe faptul coruperii unor deputați pentru părăsirea fracțiunii parlamentare din care făceau parte.

La unul dintre ex-deputați, în cadrul unui safeu metalic deținut la o instituție bancară, au fost depistate și ridicate mijloace bănești în sumă de 65 000 de euro și 30 000 de dolari. Într-un alt depozit bancar, al aceluiași deputat, au fost depistați 20 000 de dolari și 85 000 de euro, precizează Procuratura Anticorupție.

La un alt ex-deputat, acasă, s-au găsit 34 700 de dolari și 44 300 de euro. Cea mai mică sumă depistată în cadrul perchezițiilor este 500 de euro.

Celor cinci foști deputați le-a fost înaintată învinuirea pentru îmbogățire ilicită. În procesul de audiere în calitate de bănuiți și, respectiv, învinuiți, aceștia au dat declarații, însă nici unul dintre ei nu recunoaște vinovăția în săvârșirea infracțiunii incriminate.

Procurorii anticorupție au înaintat demersuri de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv pe un termen de 30 zile. Demersurile vor fi examinate astăzi de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.