Pentru renovarea echipamentelor medicale din instituţiile medicale din R. Moldova e nevoie de cca 2 miliarde de euro
https://www.ipn.md/ro/pentru-renovarea-echipamentelor-medicale-din-institutiile-medicale-din-r-moldova-7967_962081.html
Pentru renovarea echipamentelor medicale din toate instituţiile medicale din R. Moldova e nevoie actualmente de circa 2 miliarde de euro, a declarat pentru Info-Prim Neo ministrul Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, Ion Ababii.
În prezent, echipamentele existente în instituţiile medicale din republică sunt depăşite de timp, fiind procurate mai bine de 30-45 de ani în urmă, a menţionat ministrul Ababii în cadrul unui seminar cu genericul „Echipamentul medical, dezvoltarea planului pentru managementul echipamentului spitalicesc”, care a avut loc luni, 6 noiembrie, la USMF „Nicolae Testemiţeanu”.
Un plan al ministerului „Managementul echipamentului spitalicesc” prevede la etapa iniţială crearea unor centre de excelenţă în municipiul Chişinău. Cele 4 spitale selectate pentru renovare sunt Spitalul de Urgenţă, Spitalul Republican, Spitalul nr.3 „Sfânta treime” şi Centrul Mamei şi al Copilului. În total, potrivit estimărilor experţilor Băncii Mondiale, doar pentru renovarea şi reutilarea celor 4 spitale sunt necesare circa 84 milioane USD. Aceşti bani, potrivit ministrului, ar putea fi obţinuţi de la donatorii internaţionali, nefiind exclusă nici contribuţia bugetului de stat. Ababii s-a arătat optimist în privinţa susţinerii din partea statului, deoarece, a spus el, preşedintele Vladimir Voronin l-a asigurat, în dimineaţa zilei, că medicina şi protecţia socială rămân ramuri prioritare, iar politica naţională în domeniul sănătăţii urmând să fie implementată în viitorul apropiat în toată republica.
Şeful Direcţiei Sănătăţii din municipiul Chişinău, Victor Savin, a declarat pentru Info-Prim Neo că nici în capitală situaţia nu este mai bună, medicii utilizând echipament procurat în anii 80 sau începutul anilor 90. Din aceste considerente, spune Savin, este destul de problematică garantarea calităţii serviciilor medicale.
Problema dată comportă costuri înalte pentru Chişinău, susţine Savin, deoarece doar dotarea cu utilaj modern a spitalelor aflate la balanţa municipalităţii ar costa nu mai puţin de 100 mil. USD. „Suntem în căutarea diferitor proiecte, finanţate de organismele financiare internaţionale, contăm şi pe susţinerea bugetului local care, cu regret, deja de doi ani practic nu alocă finanţe pentru dotarea tehnică a instituţiilor medicale”, spune Savin, apreciind o asemenea situaţie drept „anormală” în condiţiile în care Consiliul municipal, fiind fondatorul instituţiilor medicale, ar trebui să se îngrijească de dotarea tehnică a acestora.
Victor Savin şi-a exprimat speranţa că, începând cu anul 2007, autorităţile vor întreprinde paşi concreţi în acest domeniu, în caz contrar, spune el, activitatea de mai departe a instituţiilor medicale în asemenea condiţii ar putea determina stoparea intervenţiilor chirurgicale, investigaţiilor diagnostice şi radiologice din lipsa resurselor tehnice.