logo

Pentru prima dată în ultimul timp industria înregistrează pentru creşteri


https://www.ipn.md/ro/pentru-prima-data-in-ultimul-timp-industria-inregistreaza-pentru-cresteri-7966_966153.html

Pentru prima dată în ultimul an şi jumătate, industria moldovenească înregistrează creşteri ale volumelor de producţie. În ianuarie-iulie 2007, întreprinderile industriale de toate formele de proprietate au fabricat producţie în valoare de cca 13,9 mlrd lei în preţuri curente, cu 0,5% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, s-au înregistrat creşteri ale volumului producţiei industriale faţă de ianuarie-iulie 2006 la următoarele activităţi: tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei (de 2,2 ori); producţia de aparatură şi instrumente medicale, de precizie, optice (cu 62,6%); fabricarea de medicamente şi produse farmaceutice (cu 31,7%); fabricarea produselor finite din metal (cu 25,6%); fabricarea hârtiei şi cartonului (cu 22,8%); industria extractivă (cu 12,6%); producţia de mobilier (cu 10,0%); fabricarea încălţămintei (cu 4,3%); fabricarea sticlei şi a articolelor din sticlă (cu 3,9%) etc. În acelaşi timp, s-a înregistrat diminuarea producţiei la fabricarea vinului – de 2,2 ori; fabricarea băuturilor alcoolice distilate – de 1,7 ori; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – cu 5,0%; producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică – cu 4,6%; fabricarea produselor de tutun – cu 9,3%; fabricarea de maşini şi echipamente – cu 10,4%; prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor – cu 3,4%. Volumul producţiei întreprinderilor industriei alimentare şi a băuturilor în ansamblu s-a diminuat cu 9,2%. Totodată, s-a înregistrat majorarea producţiei la întreprinderile cu următoarele activităţi: fabricarea produselor de morărit (de 2 ori); fabricarea apei minerale şi a băuturilor răcoritoare (cu 39,4%); fabricarea uleiurilor şi grăsimilor (cu 35,9%); producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi a produselor din carne (cu 25,5%); fabricarea de cacao, ciocolată şi produselor zaharoase de cofetărie (cu 18,1%); fabricarea berii (cu 17,7%); fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie proaspete (cu 6,8%); fabricarea produselor lactate (cu 1,1%) etc.