De la 1 ianuarie va intra în vigoare prevederea legislativă ce ţine de finanţarea partidelor politice din bugetul de stat. Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a declarat într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că pentru aplicarea prevederii legislative e nevoie ca Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul viitor să fie aprobat şi acesta trebuie să prevadă sursele necesare pentru finanţarea partidelor, transmite IPN.
„Din punctul meu de vedere, introducerea finanţării partidelor din bugetul de stat ar putea fi un vaccin care ar însănătoşi partidele politice şi ar creşte calitatea democraţiei interne în fiecare partid”, a subliniat Iurie Ciocan.
Preşedintele CEC a menţionat că din totalul sumei oferite de bugetul de stat pentru finanţarea activităţii partidelor politice, aceasta se înjumătăţeşte şi se distribuie în conformitate cu performanţele acumulate. Prima jumătate de sumă va fi distribuită în conformitate cu performanţele obţinute în cadrul alegerilor parlamentare şi a doua jumătate a sumei în baza performanţelor obţinute în cazul alegerilor locale.
„Şi aici, noi cred că am luat o decizie, din punctul acesta de vedere, foarte importantă. Pentru că am creat un instrument care va distribui banii în baza voturilor obţinute, indiferent de faptul că este partid parlamentar, ori nu este partid parlamentar, că are consilieri, primari ori nu are, orice partid ce a acumulat voturi, cel puţin un vot, deja se va bucura de alocaţii din bugetul de stat. Evident că alocaţiile vor fi diferite în conformitate cu performanţa acumulată de fiecare partid - aşa stabileşte Legea”, a comunicat Iurie Ciocan.
Preşedintele CEC menţionează că finanţarea partidelor este o necesitate pentru că astăzi partidele oscilează în jurul unor sponsori, câteodată în jurul unui singur sponsor, şi, evident, aceşti sponsori influenţează şi politica partidului, şi activitatea democratică în interior, nu pot fi adoptate decizii în grup, nu sunt luate în seamă toate interesele în cadrul acelui partid. CEC e de părere că odată cu distribuirea banilor din bugetul de stat partidele, ca un grup de oameni întruniţi în scopul realizării voinţei sale politice, vor fi mai libere în adoptarea deciziilor, nu vor trage cu ochiul doar la opinia unui singur om, a celui care finanţează partidul.
Cât ţine de situaţiile când unele persoane, ajunse în Parlament, părăsesc partidele cu care au ajuns şi se alătură altora, Iurie Ciocan a menţionat că legea nu a prevăzut astfel de schimbări şi cum ar trebui să fie finanţate aceste partide, însă CEC are posibilitatea de a decide de sine stătător cum să acorde finanţările în astfel de situaţii.
Potrivit datelor ultimului Barometru de Opinie, făcute publice pe 9 decembrie, 87% din respondenţi au declarat că nu au încredere în partidele politice.