logo

Pentru eradicarea corupţiei este necesară fortificarea măsurilor de prevenire, ofiţer CNA


https://www.ipn.md/ro/pentru-eradicarea-coruptiei-este-necesara-fortificarea-masurilor-de-prevenire-of-7967_1017691.html

Pentru a eradica fenomenul corupţiei în Republica Moldova este importantă nu atât combaterea corupţiei, cât fortificarea măsurilor de prevenire. Declaraţia aparţine ofiţerului Secţiei instruire şi interacţiune civilă din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie, Victor Colin, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Loc de dialog”, la postul public Radio Moldova, transmite IPN.

Potrivit ofiţerului CNA, printre măsurile de prevenire pot fi promovate testarea integrităţii fucţionarilor publici şi factorilor de decizie, dar şi lichidarea analfabetismului juridic al populaţiei prin campanii de informare. „Oamenii trebuie să conştientizeze care sunt riscurile luării sau dării de mită. Trebuie de creat situaţia în aşa fel încât pentru funcţionari să existe mai multe dezavantaje decât avantaje din perceperea mitei”, a menţionat angajatul CNA.

Victor Colin a mai spus că este necesar ca populaţia să conştientizeze faptul că darea de mită se pedepseşte la fel ca şi luarea de mită. „Dacă în 2013 am avut doar 4 cazuri de corupţie activă (propunere de mită), atunci pe parcursul anului trecut au fost instrumentate 32 astfel de cazuri. Deşi se atestă o creştere, este un număr mic din totalul de 570 de cazuri de corupţie depistate de către CNA în 2014. Cred că depistarea a mai multor cazuri de corupţie activă îi va determina pe cetăţeni să se abţină de a da mită funcţionarilor pentru a-şi soluţiona anumite probleme”, a adăugat Colin.

Potrivit lui Victor Colin cele mai corupte domenii din Republica Moldova rămân  a fi justiţia şi ordinea publică, cu o pondere de 72% din numărul dosarelor instrumentate anul trecut de către CNA. Un alt domeniu în care se atestă un grad înalt de corupţie este securitatea bugetului public. „Se atestă o rată ridicată a corupţiei şi traficului de influenţă în cazul tenderelor şi licitaţiilor publice pentru a fi aranjate”, a mai comunicat angajatul CNA.

Cea mai mică sumă oferită drept mită anul trecut, care figurează în dosarele CNA, a fost de o sută de lei, iar cea mai mare, de 115 mii dolari.