Pentru desfăşurarea întrunirilor nu va mai fi necesară autorizarea administraţiei publice locale
https://www.ipn.md/ro/pentru-desfasurarea-intrunirilor-nu-va-mai-fi-necesara-autorizarea-administratie-7967_968439.html
Pentru organizarea şi desfăşurarea întrunirilor nu va mai fi necesară autorizarea administraţiei publice locale, fiind suficientă anunţarea în scris a acesteia. Prevederea în cauză este inclusă în proiectul de lege privind întrunirile, aprobat joi, 14 februarie, de Parlament în primă lectură.
Potrivit proiectului, oricine intenţionează să desfăşoare o întrunire va notifica, în scris, printr-o declaraţie prealabilă, autorităţile administraţiei publice locale din unitatea teritorial-administrativă respectivă cu cel puţin cinci zile înainte. Declaraţia prealabilă trebuie să conţină numele organizatorului (în cazul persoanelor juridice – denumirea instituţiei), datele de contact, scopul întrunirii, data, locul şi, dacă este cazul, traseul întrunirii, forma de organizare, ora de începere, numărul aproximativ al participanţilor, durata preconizată a întrunirii, serviciile solicitate din partea autorităţilor publice locale.
În cazul întrunirilor spontane şi celor cu număr redus de participanţi (10 persoane în versiunea actuală a proiectului), înştiinţarea în scris sau din timp a administraţiei locale nu poartă caracter obligatoriu.
Autorităţile au la îndemână două posibilităţi de limitare a unor întruniri. Prima este iniţierea unei proceduri judiciare cu scopul interzicerii prealabile a întrunirii în cazul deţinerii unor dovezi incontestabile că la aceasta vor fi încălcate anumite prevederi ale legislaţiei. Cea de-a doua posibilitate constă în sistarea unei întruniri în cazul în care modul de desfăşurare a acesteia nu mai corespunde prevederilor constituţionale sau ale prezentei legi.
Potrivit proiectului, organizator al întrunirii poate fi orice persoană fizică sau juridică, spre deosebire de legea în vigoare care prevede această posibilitate, în cazul persoanelor fizice, doar cetăţenilor R. Moldova. Sunt totuşi prevăzute şi două limitări – pentru minori şi persoanele cu capacitate limitată de exerciţiu. Aceste categorii pot organiza întruniri doar împreună cu o persoană cu capacitate deplină de exerciţiu.
Atât deputaţii din opoziţie cât şi cei din fracţiunea majoritară au salutat proiectul de lege, menţionând că acesta este într-o mai mare corespundere cu reglementările europene şi normele internaţionale. În acelaşi timp, unii legiuitori din opoziţie au menţionat că proiectul conţine şi unele prevederi ambigue, uşor interpretabile, care pot fi utilizate de organele de poliţie sau autorităţi în detrimentul participanţilor şi organizatorilor acţiunilor de protest. Potrivit lor, urmează ca pentru lectura a doua să fie efectuate unele modificări.
Proiectul face parte din Planul de măsuri prioritare pentru implementarea Planului de Acţiuni RM-UE şi ar putea fi adoptat în lectură finală la una din şedinţele de săptămâna viitoare.