logo

Pentru Banca Națională este important ca deciziile sale să fie înțelese de către cetățeni


https://www.ipn.md/ro/pentru-banca-nationala-este-important-ca-deciziile-sale-sa-7967_1085395.html

Pentru Banca Națională a Moldovei (BNM) este important ca deciziile sale să fie înțelese corect. „Contează foarte mult ca agenții economici și persoanele să înțeleagă scopul deciziilor BNM, cum lucrează sistemul financiar, piața financiară”, a menționat Natan Garștea, consilierul guvernatorului BNM, în cadrul ediției a III-a a evenimentului de educație financiară „Drumul banilor”, organizat de BNM în colaborare cu Expert-Grup, transmite IPN.

„La școală se învață matematica, dar nu și gestionarea bugetelor. Zilnic avem interacțiuni financiare. Cu toții suntem nevoiți de-a lungul vieții să înțelegem cum lucrează aceste interacțiuni. Un element important este gestiunea finanțelor personale (venituri și cheltuieli). Situația ideală este când reușim să facem și unele economii”, a menționat Natan Garștea. „Dacă un număr mare de oameni se vor împrumuta și nu vor putea restitui împrumuturile, vom avea o criză în sistemul bancar. Deciziile financiare ale fiecăruia dintre noi, dacă sunt adunate la nivel global, influențează economia țării pe ansamblu”, a explicat consilierul. „Pentru BNM este important ca fiecare persoană să ia decizii financiare corecte, care să ducă la diminuarea riscurilor la nivelul întregii țări.

De asemenea, este important ca cetățenii să înțeleagă deciziile de politică monetară ale BNM, care încearcă să influențeze inflația prin deciziile de schimbare a ratelor, de creștere sau scădere a rezervelor obligatorii ale băncilor. Prin aceste decizii se determină ratele băncilor comerciale la credite și depozite. Dacă cetățenii vor înțelege aceste decizii, ei se vor putea adapta mai bine mediului financiar.

În cadrul evenimentului, Corneliu Crețu, șeful Direcției operațiuni cu numerar a BNM, a explicat cum ajung banii în circulație și care sunt elementele de siguranță a bancnotelor. „Bancnotele degradate sunt tocate de BNM. Bancnotele degradate aflate la cetățeni pot fi preschimbate la BNM pe bancnote cu aceeași valoare nominală, fără a fi perceput vreun comision”, a explicat Corneliu Crețu.

Grupul țintă al organizatorilor seminarului au fost persoanele care doresc să cunoască mai multe despre lumea finanțelor și să ia decizii financiare corecte. Organizatorii au prezentat și explicat concepte precum economiile, instrumentele financiare și ce trebuie să cunoască o persoană pentru a face o investiție sau a contracta un credit.

Evenimentul a fost prilejuit de Ziua Internațională a Economisirii, care se sărbătorește în ultim zi de vineri a lunii octombrie.

Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” au organizat a treia ediție călătoriei pe „Drumul banilor”  în cadrul proiectului comun „Dă sens banilor” – un proiect de educație financiară lansat în luna martie 2019. Proiectul are scopul de a spori nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiare în rândul tinerilor, care să-i sprijine în gestionarea corectă a propriilor venituri și fundamentarea cu bună știință a deciziilor financiare.