logo

Pentru a scăpa de Filat, Plahotniuc l-a atras în schema furtului miliardului, deputat


https://www.ipn.md/ro/pentru-a-scapa-de-filat-plahotniuc-l-a-atras-7965_1068915.html

Creditele neperformante nu au avut și nu au legătură cu furtul miliardului, afirmă deputatul socialist Vladimir Golovatiuc, membru al Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare. „Creditele neperformante reprezintă nota Băncii Naționale la momentul verificării calității portofoliului de credite. Aceste credite, în baza gajului, pot fi întoarse și creditul stins, deci nu are nicio legătură cu furtul miliardului”, a declarat parlamentarul în luarea de cuvânt de la tribuna Parlamentului, după prezentarea raportului Comisiei privind frauda bancară.

Potrivit lui Vladimir Golovatiuc, PSRM a prezentat anterior un raport alternativ raportului „Comisiei Răducanu” pe frauda bancară. Principalele concluzii din acel raport sunt actuale și acum. Doar că atunci nu se cunoștea despre implicarea lui Vlad Plahotniuc, acum se știe. 

Vladimir Golovatiuc a spus că totul a început de la pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii, în vara anului 2013, când Agenția Proprietăți Publice a votat ca să aibă loc o emisie suplimentară fără participarea statului.

La începutul lunii noiembrie 2014, la Reședința de Stat a avut loc o ședință la care au participat președintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă, președintele Parlamentului Igor Corman, guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu, Vlad Plahotniuc și Vlad Filat. „Nu este foarte clar ce căutau acolo Vlad Filat și Vlad Plahotniuc, pentru că atunci nu aveau nicio funcție în stat. Ei sunt cei care au tutelat această schemă”, spune deputatul.

Potrivit lui Vladimir Golovatiuc, după acea ședință, Dorin Drăguțanu s-a adresat la Comitetului național pentru stabilitate financiară pentru a-i permite să ofere un credit de garanție. Totodată, Vladimir Plahotniuc îl însărcinează pe Adrian Candu, ministru al economiei pe atunci, „să asigure o acoperire legală a acestei scheme, insistând pe schimbări în legislație”.  Golovatiuc mai spune că la 13 noiembrie 2014, înainte de a se descoperi gaura financiară, Guvernul ia o decizie secretă prin care, „în caz de ceva nu merge bine, să dea credite celor trei bănci implicate, 9,5 miliarde, apoi peste patru miliarde”. Aceasta în condițiile în care în toate cele trei bănci depozitele persoanelor fizice nu depășeau șase miliarde.

Potrivit lui Vladimir Golovatiuc, beneficiarii financiari ai miliardelor sustrase din sistemul bancar au fost Vlad Filat și Ilan Șor, iar beneficiarul politic a fost Vladimir Plahotniuc. „Pentru a scăpa de Vlad Filat, Vladimir Plahotniuc l-a atras în schema furtului miliardului pe fostul premier, care în consecință a fost condamnat, fiind și eliminat de pe scena politică din țară”, a mai spus deputatul PSRM.

Procesul devalizării sistemului bancar a fost o operațiune bine pregătită din timp și coordonată cu politicieni și demnitari de stat. Este una din concluziile raportului pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare, prezentat pe 17 octombrie în plenul Parlamentului, de către deputatul Alexandru Slusari.