Pentru elaborarea unei strategii de reintegrare a ţării nu este nevoie de cinci ani, este nevoie de un efort de un an pentru a pune în practică o politică convingătoare, susţine directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă. Într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN, Victor Chirilă a spus că e nevoie de o politică de reintegrare cu mecanisme instituţionale clar definite, cu resurse financiare care nu există în prezent.
„Convingătoare, în primul rând, pentru societatea de pe malul drept şi, de asemenea, care ar avea şansă să fie acceptată de o bună parte a societăţii noastre din regiunea transnistreană. Această politică trebuie să fie de lungă durată şi să presupună o integrare graduală a regiunii transnistrene cu Republica Moldova, recrearea a spaţiilor economic, politic, juridic. Acest lucru va lua timp şi de aceea o soluţie precipitată ar putea să aibă efectul unei bombe care va avea efecte extrem de dezastruoase pentru statul Republica Moldova”, a declarat Victor Chirilă.
Directorul APE a menţionat că, pe lângă faptul că e nevoie de o politică de reintegrare cu mecanisme instituţionale clar definite, este nevoie şi de solidaritate politică, a clasei politice, a societăţii. „Din punctul meu de vedere, dialogul actual poate rezolva nişte probleme circumstanţiale, probleme curente, însă nu este în măsură să deblocheze negocierile politice cu privire la statutul regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova şi nici cu privire la problemele de securitate, care sunt foarte importante pentru a păstra stabilitatea în regiune”, a notat expertul.
În opinia sa, dialogul între autorităţile Republicii Moldova şi administraţia regiunii transnistrene este necesar pentru că există o mulţime de probleme care vizează cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului, iar aceste probleme economice, sociale, juridice trebuie rezolvate şi acest lucru poate fi făcut doar dacă există un dialog.