Penitenciare noi şi cursuri pentru gardieni întru evitarea cazurilor de tortură
https://www.ipn.md/ro/penitenciare-noi-si-cursuri-pentru-gardieni-intru-evitarea-cazurilor-de-tortura-7967_999251.html
Ministerul Justiţiei a elaborat proiectele de construcţie a două penitenciare noi şi reparaţia altuia. Aceste acţiuni fac parte dintr-un program menit să stârpească fenomenul de tortură şi rele tratamente în locurile de detenţie din Republica Moldova. De asemenea, gardienii vor merge la cursuri şi stagii de perfecţionare în state UE. Despre aceasta a vorbit, joi, ministrul justiţiei, Oleg Efrim, în cadrul Conferinţei internaţionale „5 ani de la instituirea în Republica Moldova a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii”, transmite Info-Prim Neo.
Întrebat cum se va rezolva problema Penitenciarului nr. 13 din Chişinău, care potrivit experţilor este un „focar” de încălcări ale drepturilor deţinuţilor, Oleg Efrim a comunicat că în 2013 va începe construcţia unui nou penitenciar în afara oraşului. Noul penitenciar va avea cam aceeaşi capacitate, circa 1000 de persoane.
Totodată, va mai fi construită şi o casă de arest, la Bălţi, cu o capacitate de maximum 250 de persoane. La Lipcani penitenciarul este în proces de reparaţie, iar personalul acestuia va merge în Norvegia pentru cursuri. Penitenciarul de la Lipcani va fi primul al cărui director va fi o femeie.
Oleg Efrim a mai spus că noile penitenciare vor corespunde standardelor europene, iar funcţionarii care vor fi găsiţi vinovaţi de torturarea persoanelor în detenţie vor fi privaţi de dreptul să mai activeze în sistem de la 1 la 15 ani.
Conferinţa internaţională ştiinţifico-practică „5 ani de la instituirea în Republica Moldova a Mecanismului Naţional de Prevenire a Torturii” are ca scop schimbul de experienţă a organizaţiilor internaţionale şi a altor state cu Republica Moldova în vederea îmbunătăţirii situaţiei în acest domeniu. Participanţii la conferinţă au menţionat că Moldova a făcut mai mulţi paşi în eradicarea fenomenului de tortură în locurile de detenţie. Totodată, autorităţile mai au de lucrat la mentalitatea funcţionarilor din sistem.
Termenul „tortură” desemnează orice act prin care se provoacă unei persoane, cu intenţie, suferinţe de natură fizică sau psihică, în special cu scopul de a obţine informaţii sau mărturisiri. Pentru anunţarea cazurilor de tortură poate fi contactat procurorul de sector sau Centrul pentru Drepturile Omului la telefonul 23-48-00 sau la Linia fierbinte pe problemele torturii: 0-8001-2222.