logo

Pelerinaj către sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci


https://www.ipn.md/ro/pelerinaj-catre-sarbatoarea-inaltarii-sfintei-cruci-7967_1022714.html

Duminică, 27 septembrie, mai mulţi tineri creştini ortodocşi, însoţiţi de enoriaşi din alte categorii de vârstă, vor porni în cel de-al 8-lea Pelerinaj al Tinerilor. Acesta este organizat în preajma sărbătorii Înălţării Sfintei Cruci. Pelerinii, care vor purta cruci, steaguri, icoane şi vor intona cântări duhovniceşti, vor porni de la Biserica Universităţii de Stat din Moldova de pe strada Mihail Kogălniceanu şi se vor deplasa 16 kilometri pe jos până la Mănăstirea Sireţi, transmite IPN.

Pelerinii se vor deplasa pe strada Mateeevici până la strada Vasile Lupu, apoi pe strada  Şciusev, bulevardul Ştefan cel Mare, Calea Ieşilor. Va urma deplasarea pe traseul Chişinău – Străşeni până la semaforul din oraşul Vatra, apoi peste calea ferată spre satul Sireţi. La Mănăstirea Sireţi va fi oficiat un Te-Deum de mulţumire, după care va fi săvârşită slujba Privegherii. Va urma închinarea la sfintele moaşte şi o agapă creştină. În seara zilei pelerinii vor reveni la Chişinău cu autocare comandate.

Mitropolia Chişinăului şi Întregii Moldove îndeamnă, în special tinerii, să participe la acest pelerinaj, care constituie un act spiritual de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El. „Pelerinajul este în sine un act de asceză şi o jertfă. Să nu uităm, că astfel de acţiuni reprezintă o adevărată mărturisire a credinţei”, se menţionează pe pagina electronică a mitropoliei.

Pelerinii vor porni la drum la ora 12.00 după Sfânta Liturghie şi săvârşirea Acatistului Sfântul Nicolae.

Tot duminică, 27 septembrie, în Chişinău au loc o serie de marşuri şi acţiuni de protest, împotriva guvernării.