logo

Pedepse mai dure pentru utilizarea frauduloasă a mijloacelor din fondurile externe


https://www.ipn.md/ro/pedepse-mai-dure-pentru-utilizarea-frauduloasa-a-mijloacelor-din-fondurile-7967_1026008.html

Utilizarea contrar destinaţiei, obţinerea frauduloasă sau delapidarea mijloacelor din fondurile externe, acordate Republicii Moldova va fi pedepsită cu sancţiuni penale. Guvernul a aprobat sâmbătă, 12 martie, înăsprirea pedepselor pentru fraudele din fondurile externe, transmite IPN.

Înăsprirea pedepselor se referă la utilizarea contrar destinaţiei a mijloacelor din credite, donaţii, granturi, împrumuturi şi alte tipuri de asistenţă financiară acordată Republicii Moldova. „Mesajul nostru trebuie să fie unul foarte clar – în Moldova, manifestăm toleranţă zero pentru fraude, inclusiv pentru fraudarea fondurilor europene. Cu toţii ştim în ce situaţie ne-am pomenit acum, când trebuie să recăpătăm încrederea partenerilor externi. De aceea, şi acţiunile noastre trebuie să fie foarte dure în acest sens”, a menţionat prim-ministrul Pavel Filip.

Modificările şi completările prevăd detenţie de la 2 până la 15 ani şi privarea de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 8 ani, precum şi amendă de la 3 000 până la 9 000 de unităţi convenţionale.

Amendamentele respective au fost elaborate în conformitate cu Planul naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2016.