logo

Pedepse mai aspre pentru crimele grave


https://www.ipn.md/ro/pedepse-mai-aspre-pentru-crimele-grave-7967_1004915.html

Pedepsele pentru crimele grave au fost înăsprite. Dacă până acum pentru omor intenţionat pedeapsa era de la 8 la 15 ani de închisoare, pe viitor aceasta va fi de la 10 la 15 ani. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către deputaţi în prima lectură, transmite IPN.

Potrivit proiectului, autorii omorului la comandă riscă de la 15 la 20 de ani privaţiune de libertate, faţă de 12-20 de ani până acum. Cu cinci ani de închisoare mai mult se va da pentru vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii unui minor sau a unei femei gravide. Pedeapsa prevăzută este de 10-12 ani.

Unul din autorii proiectului, deputatul comunist Igor Vremea, a spus că proiectul a fost elaborat deoarece în perioada anilor 2009-2011 numărul omorurilor a fost în creştere cu peste 7%, a vătămărilor intenţionate grave – cu peste 20% şi a tâlhăriilor – cu peste 22%.

Legea votată în prima lectură prevede pedepse mai aspre şi pentru jaf, pentru ameninţarea cu omor sau cu vătămarea gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii. Cu doi şi trei ani de închisoare au fost mărite pedepsele pentru tâlhărie, pentru şantaj, pentru pungăşie şi altele.