Pe piaţa de lactate moldovenească există concurenţă neloială, investitor străin
https://www.ipn.md/ro/pe-piata-de-lactate-moldoveneasca-exista-concurenta-neloiala-investitor-strain-7966_1002729.html
Investitorii străini pe piaţa de lactate din Moldova susţin că unii producători nu sunt oneşti şi manifestă concurenţă neloială faţă de alţi producători. Managerul vânzări al Companiei „Lactalis-Alba”, Serghei Guzun, a declarat pentru Info-Prim Neo că unii producători de lactate din Moldova nu indică adevăratele componente pe care le folosesc în produsul lor.
Serghei Guzun a precizat că există producători moldoveni care nu indică faptul că produsele lor se conţin grăsimi vegetale şi sunt prezentate ca veritabile produse din lapte. „Lactalis-Alba” activează pe piaţa moldovenească de 15 ani, în tot acest răstimp a fost o companie cu investiţii străine. Anterior mai mulţi investitori străini, la o întâlnire cu ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, au subliniat faptul că cea mai mare problemă a lor este concurenţa neloială pe piaţă.
Totodată, la Consiliul Concurenţei niciun producător de lactate nu a depus vreo sesizare în care să invoce concurenţă neloială pe piaţă. Pe de altă parte, Agenţia pentru Protecţia Consumatorului a comunicat că pe parcursul anului 2012 au fost depuse 81 de petiţii de la consumatorii nemulţumiţi de calitatea lactatelor procurate. Agenţia a iniţiat două acţiuni de testare a produselor lactate în anul trecut, la unt şi smântână. Rezultatele au demonstrat că unii producători folosesc grăsimi vegetale în produsele lactate.
Potrivit experţilor, folosirea grăsimilor vegetale în lactate este inadmisibilă. Dacă se folosesc astfel de grăsimi, produsul nu mai poate fi numit unt sau smântână şi trebuie scris foarte clar componenţa produsului pe etichetă.
Vitalie Ciobanu, şeful Direcţiei Zootehnie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare a comunicat pentru Info-Prim Neo că 97% din vitele producătoare de lapte se află în ogrăzile oamenilor.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, un moldovean consumă anual în jur de 170-180 litri de lapte pur şi în produse lactate. La nivel mondial, cel mai mult consumă lapte şi produse lactate germanii, 446 litri de persoană. Un ucrainean consumă 212 litri de lapte anual.