Pe parcursul a 18 luni, R. Moldova a fost penalizată de către CEDO cu aproape 5 milioane de lei
https://www.ipn.md/ro/pe-parcursul-a-18-luni-r-moldova-a-fost-penalizata-7967_962539.html
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, pe parcursul ultimelor 18 luni, R. Moldova în 25 de cauze, fiind obligată să achită în total o sumă de 4,87 milioane de lei. Organizaţia „Juriştii pentru Drepturile Omului” a făcut publică miercuri, 6 decembrie, o sinteză a hotărârilor CEDO pronunţate în această perioadă, cu indicarea persoanelor responsabile de condamnarea R. Moldova.
Sinteza a fost întocmită pentru a asista autorităţile în iniţierea acţiunilor de regres (de recuperare a sumelor plătite de către Guvern) împotriva persoanelor care se fac vinovate de condamnarea R. Moldova de către Curtea de la Strasbourg.
Potrivit lui Vitalie Nagacevschi, art.17 din Legea cu privire la agentul guvernamental stabileşte obligativitatea legală a acestuia de a comunica Consiliului Superior al Magistraturii şi procurorului general toate cazurile de condamnare a RM pentru ca aceste autorităţi să poate efectua controlul necesar în vederea identificării persoanelor care se fac vinovate de condamnare şi, eventual, pentru ca procurorul general să iniţieze acţiuni de regres împotriva acestora. Asta înseamnă că PG ar putea apela în instanţă pentru a solicita recuperarea banilor din contul persoanelor vinovate, a specificat el.
Vlad Gribincea, membru al organizaţiei, a declarat că în baza celorlalte 17 hotărâri, care au fost adoptate de CEDO până la 1 iulie 2005, nu a fost dată nici o acţiune de regres de către autorităţile de stat pentru a recupera prejudiciile cauzate de persoanele vinovate. Totodată,el a accentuat că procurorul împreună cu agentul guvernamental trebuie să stabilească vinovăţia fiecărei autorităţi în fiecare caz concret.
În total, R. Moldova a fost condamnată de CEDO în 42 de cazuri, prima condamnare a avut loc în decembrie 2001.