logo

Pe pagina avere.md sunt analizate declaraţiile de avere a 245 de demnitari


https://www.ipn.md/ro/pe-pagina-averemd-sunt-analizate-declaratiile-de-avere-a-7967_1028494.html

Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT) a analizat pe pagina avere.md declaraţiile de venit, avere şi interese a 245 de demnitari. În cadrul unei conferinţe de presă la IPN, directorul executiv al ADEPT, Igor Boţan, a spus că 186 de profiluri de pe această pagină sunt ale demnitarilor care se află în funcţie, restul persoanelor fie au fost demise, fie au plecat din funcţie în baza cererii depuse.

Monitorizarea se face prin contrapunerea declaraţiilor demnitarilor, începând cu anul 2009, şi analiza corespunderii conţinutului acestora cu prevederile Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor.

Elena Prohniţchi, coordonatoare de proiect la ADEPT, a comunicat, în aceeaşi conferinţă de presă, că s-a analizat şi activitatea Comisiei Naţionale de Integritate în ceea ce ţine de publicarea şi gestionarea declaraţiilor demnitarilor. Principalele nereguli constatate de ADEPT se referă la plasarea cu întârziere a declaraţiilor demnitarilor. O altă neregulă este prelucrarea necalitativă a declaraţiilor – unele conţineau informaţii cu caracter personal, iar altele aveau haşurate informaţii de interes public.

Elena Prohniţchi a mai remarcat că raportul de activitate al CNI pentru anul 2015 aşa şi nu a fost publicat, iar apelurile ADEPT de a prezenta raportul au fost ignorate. Totodată, pe pagina Comisiei Naţionale de Integritate nu sunt publicate declaraţiile de avere şi interese ale membrilor acesteia.

Pagina avere.md îşi propune să informeze obiectiv cetăţenii despre veniturile, proprietăţile şi interesele persoanelor cu funcţii de demnitate publică şi despre neregulile admise la completarea declaraţiilor. Elena Prohniţchi i-a îndemnat pe jurnalişti să urmărească această pagină, deoarece informaţia este actualizată practic zilnic. Administratorii paginii realizează şi anumite topuri în baza informaţiilor acumulate.

Pagina web a fost creată şi este menţinută în cadrul proiectului „Sporirea controlului public asupra integrităţii persoanelor care deţin o funcţie de demnitate publică”, finanţat de Fundaţia Soros-Moldova.