Pe liste de partid sau independenţi? Şi da – şi nu!
https://www.ipn.md/ro/pe-liste-de-partid-sau-independenti-si-da-si-nu-7965_990365.html
Aleşii locali din Chişinău şi candidaţii la funcţia de consilier au păreri împărţite despre cât este de raţional să candidezi independent sau pe liste de partid. Dacă unii consideră că persoanele care merg în electorală independent nu au nicio şansă să ajungă consilieri şi doar rup din voturi, alţii sunt de părere că doar independenţii pot fi cu adevărat eficienţi în Consiliul municipal Chişinău (CMC), pentru că nu urmăresc interese de partid. La alegerile locale pentru CMC din anul acesta s-au înscris 33 de concurenţi electorali, inclusiv 18 candidaţi independenţi. Info-Prim Neo a întrebat mai mulţi aleşi locali şi candidaţi la funcţia de consilier cum cred că ar trebui să arate configuraţia viitorului Consiliu municipal pentru o activitate eficientă.
[Independenţii au şanse slabe să ajungă în CMC]
{Preşedintele CMC, Ghenadie Dumanschi}, a declarat că partidele au mai multe şanse să-şi promoveze candidaţi în consiliile locale. Odată ajunşi în Consiliu, aleşii locali au nevoie de susţinere pentru proiectele pe care le propun. În cazul consilierilor independenţi este mai complicat, spune liberal-democratul, care candidează şi pentru următorul mandat pe lista partidului său. Până la urmă, este totuşi opţiunea locuitorilor şi cetăţenii decid cum este mai bine, a mai spus Ghenadie Dumanschi.
{Liderul fracţiunii PCRM, Valeri Pavlov}, spune că pe cetăţeni nu-i interesează de la cine vin soluţiile pentru probleme oraşului. Îi interesează ce se face. De multe ori, consilierii independenţi au propuneri bune, dar nu au susţinere în Consiliu. Chiar dacă numărul candidaţilor independenţi ar creşte, ei tot nu ar avea şanse. Pe de altă parte, un partid vine cu un lider, vine cu un program susţinut de o echipă numeroasă. Totuşi, Valeri Pavlov afirmă că activitatea autorităţilor publice locale nu trebuie politizată.
Şi {candidatul pe listele PDM, Valeriu Coţaga}, este convins că lupta electorală trebuie să se dea între partide, deoarece în cazul partidelor este vorba despre o echipă. Independenţii ajungând în Consiliu, oricât de sinceri şi corecţi ar fi, nu vor avea susţinerea necesară. „Este complicat să convingi 50 de consilieri în anumite situaţii”, a menţionat Valeriu Coţaga.
{Loretta Handrabura, candidat la funcţia de consilier de la PLDM}, a declarat că au dreptul să acceadă în Consiliu şi unii, şi alţii, dar e mai dificil pentru cei independenţi, pentru că dacă nu ai o echipă alături, nu reuşeşti să promovezi unele iniţiative. Loretta Handrabura consideră că până la urmă aleşii locali independenţi se afiliază volens-nolens pe lângă una din fracţiuni, pentru că atunci şi presiunea de a înainta o iniţiativă e mai mare şi există mai multe şanse de a avea câştig de cauză decât atunci când eşti de unul singur. Loretta Handrabura a mai spus că unii candidaţi independenţi au fost cândva membri de partid. Chiar dacă nu mai fac parte din acele partide, deseori alegătorii îi asociază cu ele şi aşa le dau voturi. Important este ca în Consiliu să se regăsească specialişti din toate domeniile, pentru ca să acopere toate probleme localităţii. Contează să fie o echipă cu experienţă şi cunoştinţe, a conchis candidatul pe listele PLDM.
[Responsabilitate faţă în faţă cu alegătorul]
{Candidatul independent la funcţia de consilier, Fiodor Ghelici}, declară că doar pe un candidat independent populaţia are posibilitatea să-l cunoască direct şi legătura dintre cetăţean şi un candidat nu trebuie să fie prin intermediul partidelor. Ghelici susţine că un candidat independent îşi asumă personal responsabilitatea pentru promisiunile electorale. Mulţi dintre cei independenţi au trecut prin experienţa de partid şi s-au convins că în interiorul partidelor nu există pluralism de idei, iar majoritatea acţiunilor sunt dictate de o singură persoană. De multe ori, partidele se aseamănă cu o structură coruptă, care nu poartă niciodată responsabilitate.
Un alt {candidat independent, Oleg Beregoi} spune că, de obicei, independenţii au şanse reduse în electorală pentru că alegătorii nu au posibilitatea să-i cunoască cu adevărat. Ar trebui creat un forum sau un site, prin intermediul căruia candidaţii să devină mai cunoscuţi pentru alegători, unde votanţii să poată să le acorde concurenţilor întrebări directe. „Astăzi cine are bani, are mai multă publicitate. De multe ori, cetăţenii votează pentru un partid, dar nici nu au idee cine sunt incluşi pe listă. Chiar dacă alegătorii vor analiza listele, vor citi numele candidaţilor, asta nu le va da nimic, pentru că pentru majoritatea sunt nume necunoscute”, a spus Oleg Beregoi.
[Varianta ideală: 51 de consilieri independenţi]
În variantă ideală Consiliul municipal Chişinău ar trebui să fie format din 51 de consilieri, toţi independenţi, iar aceştia să fie specialişti din diferite domenii. De această părere este {consilierul PL Corneliu Pântea}, care nu mai apare însă pe listele pentru viitorul Consiliu. Alesul local consideră că şi alegătorul trebui să aibă un anumit grad de cultură politică şi să aleagă profesioniştii adevăraţi. Dar, atât timp cât nu există cultură politică, e mai bine să se meargă pe formaţiuni, deoarece acolo se aleg profesionişti din diferite domenii. Corneliu Pântea susţine că peste ani şi în Republica Moldova, vor fi 51 consilieri independenţi, aşa cum se întâmplă în alte state, toţi să fie independenţi şi profesionişti. Pântea susţine că deja mulţi candidaţi nu mai merg la alegeri pe liste de partid, deoarece văd pe aceste listele nume care nu au făcut nimic pentru o formaţiune politică.
{Consilierul neafiliat, Mihai Severovan, candidat independent la alegerile din 5 iunie} a declarat că în CMC trebuie să se ajungă şi prin partide, şi independent. „Este importantă capacitatea de muncă, cunoştinţele, dorinţa şi trebuie să ştim ce este de făcut. Cu alte cuvinte, trebuie fiecare să muncească foarte mult în interesul comunităţii, în interesul cetăţeanului”, a menţionat Mihai Severovan. El consideră că un consilier independent de multe ori poate influenţa soluţionarea multor probleme, pornind dintr-un interes sănătos. Un consilier independent trebuie să acumuleze un număr de voturi exact ca şi un partid, ceea ce este mai greu să realizezi de unul singur şi dacă un consilier independent ajunge în Consiliu, asta înseamnă că el este unul puternic.
Alegerile locale din anul 2007 nu au promovat în CMC niciun candidat independent.
[Elena Nistor, Info-Prim Neo]