logo

Pe lângă avantaje, hidroenergetica generează și neajunsuri greu de estimat, expert


https://www.ipn.md/ro/pe-langa-avantaje-hidroenergetica-genereaza-si-neajunsuri-greu-de-7967_1078987.html

Pe lângă avantaje, hidroenergetica generează și neajunsuri greu de estimat, mai ales că nu există date cu privire la situația de până la construcția acestor stații, menționează Ilia Trombițki, director executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS. Timp de doi ani,  organizații de mediu din Azerbaidjan, Armenia, Republica Moldova și Ucraina au efectuat selectarea metodelor de evaluare a serviciilor ecosistemice ale bazinelor hidrografice și pilotarea lor pe râuri. Rezultatele evaluărilor pilot, inclusiv obstacolele identificate, au fost prezentate în cadrul unui webinar internațional organizat cu ocazia finalizării proiectului, coordonat de Eco-TIRAS.

Ilia Trombițki a menționat că este vorba despre proiectul „Servicii ecosistemice și hidroenergia: pilotarea instrumentelor europene în bazinele hidrografice ale țărilor Parteneriatului Estic”. Proiectul s-a desfășurat grație schemei de Re-grantare 2020 a Forumului societății civile al Parteneriatului Estic, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, ca parte a sprijinului societății civile din regiune.

Experiența de evaluare a serviciilor ecosistemice confirmă fezabilitatea utilizării acestui concept pentru rezolvarea problemelor de mediu și economice ale dezvoltării construcțiilor hidroelectrice. „În cei doi ani, ne-am străduit să evaluăm impactul construcțiilor hidroelectrice asupra ecosistemelor râurilor și consecințele pentru om”, a precizat directorul Eco-TIRAS

Conservarea biodiversității, refacerea ecosistemelor degradate este parte integrantă a cursului verde european, a remarcat  Ruslan Gavriliuk, de la Centrul Ecologic Național al Ucrainei. Până în 2030, UE își propune să realizeze un indicator al ariei protejate de cel puțin 30%. Noua Strategie a UE pentru biodiversitate, ca element al Pactului Verde, conține obiectivul de a restabili cel puțin 25 de mii de kilometri de flux liber al râurilor. „Lumea își dă seama treptat că nu există viitor fără păstrarea ecosistemelor, că nu este suficient să reducem impactul asupra mediului, este necesar să ajutăm natura să se refacă, altfel generațiile ulterioare ar putea rămâne fără râuri, păduri, stepe”, a menționat Ruslan Gavriliuk.

UE lucrează activ la cartografierea și evaluarea ecosistemelor și a serviciilor acestora. În noiembrie 2020, a fost lansat un raport special al Grupului de lucru privind Strategia pentru biodiversitate, care rezumă studiile pe termen lung ale UE. Potrivit expertului ucrainean, cartografierea și evaluarea ecosistemelor și a serviciilor ecosistemice vor deveni coloana vertebrală a conservării mediului. Un instrument pentru prevenirea impactului negativ al noilor proiecte este includerea serviciilor ecosistemice în procedurile de evaluare strategică de mediu și de evaluare a impactului asupra mediului. În opinia sa, este deosebit de relevantă contabilizarea serviciilor ecosistemice pentru proiectele hidroenergetice, reieșind din interesul crescut al afacerilor pentru hidroenergie, în special de scară mică, și starea catastrofală a râurilor noastre, care sunt în pericol de dispariție, iar în unele cazuri dispar sub influența schimbărilor climatice și a influenței antropice.

Proiectul este implementat grație schemei de Re-grantare 2020 a Forumului societății civile al Parteneriatului Estic, cu sprijin financiar din partea UE, ca parte a sprijinului societății civile din regiune. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a Asociației Internaționale de Mediu a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS și a partenerilor de proiect și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.