logo

Pe final de campanie, încă doi reținuți într-un dosar de corupție electorală


https://www.ipn.md/ro/pe-final-de-campanie-inca-doi-retinuti-intr-un-8013_1108171.html

Două persoane au fost reținute vineri ca urmare a perchezițiilor efectuate în cadrul unei cauze penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice și corupție electorală. Procuratura Anticorupție s-a autosesizat ca urmare a unei investigații jurnalistice, transmite IPN.

S-a stabilit că membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice afiliate condamnatului fugar Ilan Șor erau remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate în scopul determinării alegătorilor să își exercite dreptul electoral la referendum și votarea pentru un anumit candidat. Acesta ar urma să fie anunțat de către membrii Partidului „Șansă”  sau Blocul „Victorie” cu o zi înainte de alegerile din 20 octombrie. La fel, banii erau pentru participarea la mitinguri, flash-moburi și acțiuni de protest.

„În speță, reprezentanților partidelor afiliate lui Ilan Șor le sunt create conturi bancare în banca comercială ,,Promsvyazbank” din Federația Rusă (aflată sub sancțiuni internaționale pentru oferirea de sprijin armatei ruse în războiul din Ucraina). Apoi, pentru activitatea în folosul partidelor și coruperea electorală în cadrul alegerilor, dar și boicotarea referendumului, prin intermediul aplicației ,,PSB” le sunt transferate pe conturile acestora sume de bani în ruble rusești, care variază de la 5 000 la 250 000 de ruble, echivalentul de la 900 la 45 000 de lei”, se menționează într-un comunicat de presă.

În timpul perchezițiilor de astăzi oamenii legii au ridicat telefoane mobile, mijloace bănești, înscrisuri de ciornă relevante pentru cauza penală și acte eliberate de către banca „PromsveazyBank” pe numele figuranților. Cele două persoane au fost reținute pentru 72 de ore.