logo

Pe fațada casei în care a locuit Mihail Grecu a fost inaugurată o placă comemorativă


https://www.ipn.md/ro/pe-fatada-casei-in-care-a-locuit-mihail-grecu-a-7967_1040991.html

Pe fațada imobilului în care a locuit pictorul Mihail Grecu, din strada Matei Basarab, 5/1, din Chișinău, a fost inaugurată o placă comemorativă. Evenimentul face parte din suita de acțiuni întreprinse  cu scopul eternizării memoriei lui Mihai Grecu. La 9 aprilie se împlinesc 20 ani de la moartea artistului.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, citat de IPN, autorii plăcii comemorative sunt sculptorii Victor Macovei și Ruslan Tihonciuc, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, autori ai numeroase monumente de for public. Cheltuielile pentru executarea și instalarea plăcii au fost acoperite din contul municipalității şi al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Mihai Grecu împreună cu Mihai Petric și Valentina Rusu-Ciobanu au fondat modernismul basarabian în pictură.  În pofida presiunilor cu care s-a confruntat  de-a lungul anilor, Mihai Grecu a rămas fidel tradițiilor românești în pictură. Artistul s-a stins din viață  în 1998.

Creația marelui plastician este recunoscută și apreciată în multe țări, operele sale făcând parte din colecțiile celor mai importante muzee. Mihai Grecu a fost Maestru Emerit al Artei, Artist al Poporului, Cavaler al „Ordinului Republicii”, Membru de Onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova.