Circulația pe toate drumurile naționale se desfășoară în condiții de iarnă, acestea fiind afectate de lapoviță și ninsori. Carosabilul este umed, cu ghețuș, pe alocuri înzăpezit, iar din cauza viscolului, vizibilitatea este redusă. Administraţia de Stat a Drumurilor atenționează că riscul de accidente rutiere e sporit. Totodată, salvatorii atenționează oamenii să nu pornească la drum, dacă nu au urgențe, transmite IPN.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că, în cazul dacă deplasarea este inevitabilă, oamenii trebuie să se informeze în prealabil despre accesibilitatea traseelor. Pentru circulația sigură în condiții de iarnă, conducătorii auto trebuie să-și echipeze corespunzător mijloacele de transport, precum și să se asigure că în portbagajul autovehiculului sunt păstrate lanțuri antiderapante, lopată, nisip, dar și haine groase. Rezervorul de combustibil trebuie să fie plin și sistemul de încălzire funcționează eficient. Totodată, persoanele trebuie să mențină bateria telefonului permanent încărcată pentru a apela în orice moment serviciile de urgență.
De asemenea, în caz de viscol și vânt puternic cetățenii sunt îndemnați să evite atingerea firelor electrice căzute la pământ, adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, dar și edificiilor în construcție.
Conform datelor operative colectate de la furnizorii de energie electrică, urmare a condițiilor complicate a vremii, precipitații sub formă lapoviță și ninsoare cu intensificări ale vântului, au fost deconectate parțial de la energie electrică circa 60 de localități din 7 raioane. În teren lucrează echipele specializate pentru restabilirea consumatorilor.
Totodată, comisiile pentru situații excepționale municipale au decis suspendarea procesului educațional. În Chișinău și Bălți, școlile și grădinițele nu vor activa marți și miercuri.
Pentru perioada 7-10 ianuarie, meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de schimbarea bruscă a vremii. Pentru ziua de luni sunt prognozate ninsori puternice (15-20 l/m2). Temperatura medie zilnică a aerului scade cu 10-15 grade Celsius. Izolat va viscoli, iar pe drumuri se vor forma troiene și ghețuș. De asemenea, există riscul că pe firele electrice și copaci se vor semnala depuneri de lapoviță.
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, condițiile complicate ale vremii sunt provocate de deplasarea unui ciclon sudic și pătrunderea unei mase de aer polar în apropierea teritoriului țării.
În situații excepționale și de risc, persoanele sunt îndemnate să apeleze de urgență Serviciul 112.