logo

Pe … Cu … La … etcetera! Rubrică de cultivare a limbii, susţinută de Alexei Axan


https://www.ipn.md/ro/pe-cu-la-etcetera-rubrica-de-cultivare-a-limbii-sustinuta-de-alexei-axan-7978_1015591.html

„Româna: bogată în forme sau limbă cu dificultăţi?”.

În articolul de miercurea trecută (http://www.ipn.md/ro/special/64613) ne-am referit la acordul ce se realizează între determinat, un substantiv feminin singular la genitiv-dativ, și determinant, un participiu sau o construcție participială. („Grație temei explicate detaliat și înțelese corect, nu mai întâmpinăm dificultăți de exprimare.”) Am amintit acolo și de cele două reguli de constituire a formelor de genitiv-dativ singular ale substantivelor feminine. Deoarece cele mai multe substantive feminine își constituie genitiv-dativul singular de la pluralul lor, considerăm necesară elucidarea chestiunii ce ține de modalitatea de formare în limba română a plurarului substantivelor feminine.

La alegerea desinențelor recomandate la plural nu prezintă dificultăți șapte tipuri de substantive.
1. Femininele terminate la singular în -ă după -ț- au la plural terminația -e: biruință → biruințe (nu biruinți), cerință → cerințe (nu cerinți), dorință → dorințe (nu dorinți), furculiță → furculițe (nu furculiți), graniță → granițe (nu graniți), piață → piețe (nu pieți), suliță → sulițe (nu suliți), ședință → ședințe (nu ședinți), uliță → ulițe (nu uliți) etc.

Excepții: albeață → albeți, dimineață → dimineți, dulceață (figurat pt. blândețe) → dulceți, mustață → mustăți, negrață → negreți, viață → vieți.

Acest tip de substantive își constituie genitiv-dativul singular de la forma pluralului: în mijlocul pieței (nu pieții), răcoarea dimineții (nu dimineței).

2. Femininele terminate la singular în -e au la plural terminația -i.

Model: minge → mingi.

Și acest tip de substantive își constituie genitiv-dativul singular de la forma pluralului: prețul mingii (nu mingei).

3. Femininele cu aceeași formă la singular și la plural.

Model: vânzătoare = vânzătoare. (Amabilitatea vânzătoarei.)

4. Femininele terminate la singular în diftongul -ie au la plural terminația -i.

Model: femeie → femei.

Acest tip de substantive la fel își constituie genitiv-dativul singular de la forma pluralului: frumusețea femeii (nu femeiei).

5. Femininele terminate la singular în diftongul -ea au la plural terminația -(e)le.

Model: cafea → cafele. (Gustul cafelei.)

6. Femininele terminate la singular în -a au la plural terminația -(a)le.

Model: pijama → pijamale. (Prețul pijamalei.)

7. Femininele terminate la singular în -ie (în hiat) au la plural terminația -ii.

Model: soție → soții.

Acest tip de substantive își constituie genitiv-dativul singular de la forma singularului: numele soției.

Prezintă dificultăți doar substantivele feminine terminate la singular în -ă.

Problema constă în faptul că unele dintre ele au terminația -e, altele -i.

Modelul 1: fiică → fiice (nu fiici) → numele fiicei (nu fiicii).

Modelul 2: bunică → bunici (nu bunice) → numele bunicii (nu bunicei).

Deoarece nu există o regulă clară, ori de câte ori aveți îndoieli la alegerea formei corecte de plural, consultați dicționarele.

(Știți cum își constituie pluralul aceste substantive: virgulă, regulă, balustradă, stradă, colindă, oglindă, lamă, vamă, alarmă, cazarmă, pernă, plapumă?

Dar genitiv-dativul singular: folosirea obligatorie a virgul....., conform regul....., înălțimea balustr........, lungimea str.........., melodia colin........., prețul oglin........, tăișul l..........., angajații v............, din cauza al............., pereții c.................., prețul pern......., prețul pl....................?)

Un cititor al rubricii lansate de IPN, care se numește Vali, se interesează de formele corecte ale unor îmbinări cu prepoziții.

Pe listă ... De pe listă ... Pe ordinea de zi ... De pe ordinea de zi ...

Lista e un document pe care sunt înscrise, într-o anumită ordine, nume de persoane, date etc., de aceea prepozițiile PE și DE PE sunt cele recomandate. (Așteptăm să vedem ce candidați vor apărea pe listele electorale ale partidelor. Vor rămâne toți candidații sau vor dispărea de pe liste numele unora dintre ei?)

Aceleași prepoziții sunt recomandate și pentru îmbinarea ordinea de zi. (Pe ordinea de zi a Parlamentului se află mai multe proiecte de legi. Câte vor fi excluse de pe ordinea de zi?)

Altă cititoare, Mariana, s-a interesat de prepozițiile recomandate în îmbinările cu lexemul temă.

Pe tema ... Cu tema ... La tema ...

Pentru clarificare, vă propunem câteva exemple.

1. „Variațiuni pe tema limbii”, un superb articol semnat de acad. Constantin Ciopraga.

Când va fi semnat acordul pe tema livrării gazelor?

A fost depusă o moțiune simplă pe tema educației.

Se va desfășura conferința pe tema integrării lingvistice a minorităților naționale.

Notă: Potrivit dicționarelor, locuțiunea prepozițională pe tema ... este echivalentă cu îmbinările în jurul problemei, despre …, cu privire la …, referitor la …, de aceea mânuitorii de condei au și alte posibilități să diversifice structurile la care ne-am referit. 

2. A fost organizat un seminar cu tema „Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării”.

Informație privind organizarea unei întâlniri de lucru cu tema „Metodologia evaluării manualelor școlare”.

Moldova-Institut Leipzig organizează cea de-a șasea ediţie a școlii de vară cu tema „Republica Moldova și vecinii săi – cooperare transfrontalieră și dezvoltare regională”.

În cadrul ședinței festive cu genericul „Credință, sacrificiu și destin”, prilejuite de împlinirea  unui deceniu de apariție a revistei „Limba Română”, care a avut loc la Chișinău în anul 2001, ilustrul lingvist Eugeniu Coșeriu a rostit un impresionant discurs.

3. Ne vom referi și în alte articole la tema folosirii corecte în vorbire a prepozițiilor.

La final, vă propunem câteva propoziții și vă rugăm să completați cu prepozițiile pe care le considerați potrivite. Scrieți-ne dacă ați întâmpinat dificultăți la alegerea lor.

1. Soțiile lor au plecat .…… Italia. 2. Cuplul nu a revenit încă …...… Antalia. 3. Oaspeții s-au așezat ……. masă. 4. El a urcat beat ……. volan. 5. Ion s-a îndrăgostit ….... Maria. 6. A fost încheiat acordul …………. părțile aflate în conflict? 7. El a divorțat și ..… a doua soție. 8. Am vorbit cu el ….…. telefon. 9. Bunica a fost internată ……… spital. 10. Mi-au plăcut articolele plasate ……. paginile Agenției IPN.

Rămânem în așteptare.

Pe miercurea viitoare!

Alexei Axan