logo

Pe bărbați e miza, soluția programului regional de a reduce discriminarea de gen


https://www.ipn.md/ro/pe-barbati-e-miza-solutia-programului-regional-de-a-7967_1107602.html

Reducerea atitudinilor discriminatorii de gen între femei și bărbați, în instituții și în comunitate, și chiar în lucrările casnice, - sunt aspecte care vor fi abordate la cea de-a doua ediție a programului regional „Împreună împotriva stereotipurilor de gen și violenței în bază de genˮ, implementat în parteneriat cu UN Women si UNFPA, cu susținerea financiară a Uniunii Europene. La deschiderea evenimentului, participanții au menționat rolul important al bărbaților în promovarea egalității de gen și inițierea unor relații armonioase în cuplu și în familie.

Reprezentanta UNFPA în Moldova, Karina Nersesyan, și-a exprimat regretul că stereotipurile de gen reprezintă un fenomen global, precizând că fiecare stat se confruntă cu această problemă, manifestată prin diferite forme, iar Moldova nu este o excepție. La noi în țară au fost realizate deja mai multe activități la acest capitol, dar rămâne de întreprins și mai mult, în particular ceea ce ține de implicarea bărbaților în această problemă, afirmă Nersesyan. „Este nevoie de implicarea ambelor părți, pentru a schimba situația. Deși femeile își apără foarte activ drepturile și încearcă să schimbe realitatea, scopul a ceea ce facem este să-i facem pe bărbați lideri ai schimbării, sperând că exemplele lor vor inspira și pe alții să se alăture luptei și, în cele din urmă, să schimbe stereotipurile împreună, a spus reprezentantul UNFPA.

Karina Nersesyan a subliniat că, acțiunile trebuie concentrate pe explicarea bărbaților că atunci când o femeie se ocupă exclusiv de treburile casnice, ea nu contribuie la prosperitatea economică a țării, este esențial ca soții să își susțină partenerele în integrarea în câmpul muncii. Totodată, organizațiile ar trebui să creeze oportunități care să le permită femeilor să combine cu succes rolul de mamă cu cel de angajat. Aceste schimbări ar putea transforma treptat percepția adânc înrădăcinată că femeile trebuie să rămână acasă, iar bărbații să muncească, contribuind astfel la o creștere a numărului de persoane care aduc prosperitatea economică a țării.

Reprezentantă de țară UN Women Moldova, Dominika Stojanoska, a subliniat importanța acestui proiect, care a adus progrese semnificative în comunitățile participante la prima fază. Acțiunile s-au concentrat pe eliminarea stereotipurilor și au fost însoțite de un șir de inițiative menite să reducă decalajele existe în ceea ce privește egalitatea de gen, inclusiv cu promovarea leadership-ului feminin și participarea femeilor în viața politică, precum și combaterea violenței împotriva lor. Moldova a înregistrat progrese incredibile în acest domeniu, datorită legislației adoptate, cotei de gen și măsurilor care contribuie la eliminarea decalajelor existente, inclusiv în ceea ce privește participarea economică a femeilor. „E necesar să lucrăm împreună, pentru a elimina aceste stereotipuri ca normă socială care influențează perspectivele copiilor noștri și dăunează societățiiˮ, a spus Dominika Stojanoska.

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, a declarat că egalitatea de gen reprezintă nu doar un drept fundamental al omului, dar și o piatră de temelie pentru dezvoltarea durabilă și coeziune socială, fiind una din valorile cheie ale Uniunii Europene. Egalitatea de gen este esențială pentru o societate în care femeile și bărbații, inclusiv cei care fac parte din minoritățile lingvistice și naționale, refugiații au oportunități egale și pot contribui la un viitor unit, divers, just și pașnic. Evenimentul de astăzi evidențiază angajamentul important al comunității în realizarea acestor schimbări. Prin implicarea locală putem fi siguri că schimbările nu numai că au loc, ci sunt de durată, a spus Jānis Mažeiks, subliniind importanța de a ne angaja mai mult în conversații deschise despre rolurile de gen și egalitatea în cadrul comunităților noastre.

În Moldova, programul s-a desfășurat în raioanele Fălești și Strășeni, bune practici fiind preluate și în raioanele Ialoveni, Rezina, Drochia, Glodeni, Dondușeni și municipiul Chișinău.