logo

Pe Aleea savanților și medicilor iluștri a fost dezvelit bustul profesorului Roman Coșciug


https://www.ipn.md/ro/pe-aleea-savantilor-si-medicilor-ilustri-a-fost-dezvelit-7967_1076985.html

Pe Aleea savanților și medicilor iluștri din Chișinău, a fost dezvelit bustul profesorului universitar Roman Coșciug, care, pe parcursul unui sfert de secol, a fost șef al Catedrei de terapie nr. 1 a Facultății de Perfecționare a Medicilor de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, transmite IPN.

Rectorul USMF, Emil Ceban, a declarat că profesorul a desfășurat o fructuoasă activitatea științifică, fiind autorul a peste 140 de lucrări științifice și științifico-didactice, metodice, monografii și articole de mare valoare. Roman Coșciug a fost un pedagog iscusit și clinician, savant talentat și manager experimenta, înalt apreciat de comunitate medicală.

„Prin viața și activitatea sa multilaterală pedagogică consacrată Alma Mater și sistemului de sănătate, profesorul Roman Coșciug a înscris o pagină de glorie în panteonul medicinei moldave, fiind un exemplu de dăruire totală oamenilor. Astăzi ne-am întrunit aici pentru a-i înveșnici numele și a-l păstra la locul bine meritat pe Aleea savanților și medicilor iluștri, alături de alți piloni și promotori ai dezvoltării Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, a notat rectorul.

Șefa Disciplinei de reumatologie și nefrologie din cadrul Departamentului Medicină Internă, profesorul universitar Liliana Groppa, a menționat că Roman Coșciug a fost o personalitate remarcabilă în serviciul internistic din Republica Moldova. A fost șeful Catedrei medicină internă, a fost specialist principal în internistică și reumatologie la Ministerul Sănătății. Totodată, el a fost inițiatorul deschiderii primei secții de reumatologie din țară.

„S-a remarcat ca o persoană foarte muncitoare, foarte responsabilă și avea foarte multe responsabilități. Ca specialist principal, permanent, toate raioanele republicii erau vizitate, erau consultate, erau îndrumate de domnia sa. Avea mulți cursanți”, a mai spus Liliana Groppa, care este succesoare a profesorului.

„Activitatea pedagogică a lecțiilor puse bine la punct era conjugată cu cazurile clinice din viața lui profesională, care aducea un beneficiu medicilor din Republica Moldova”, a spus profesorul universitar Minodora Mazur, discipolă a lui Roman Coșciug.

Acțiunea se înscrie în Planul de manifestări consacrate celor 75 de ani de la fondarea USMF „Nicolae Testemiţanu”, desfășurate în cadrul Zilelor Universității.