logo

Pe 24 iunie este sărbătorită cămașa tradițională românească


https://www.ipn.md/ro/pe-24-iunie-este-sarbatorita-camasa-traditionala-romaneasca-7967_1105354.html

Pe 24 iunie este celebrată Ziua Universală a Iei, o sărbătoare care promovează frumusețea autentică a cămășii tradiționale românești. Biblioteca Națională menționează că ia s-a născut din necesitate și simț practic și a căpătat o valoare artistică şi sentimentală din clipa în care femeia a creat-o şi a înzestrat-o cu propriile credințe, simț estetic şi sentimente, transmite IPN.  

Ia este o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic şi împodobită cu mărgele şi broderii la mâneci şi la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului şi întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât şi la încheieturile mâinilor. Ia se impune din ce în ce mai mult în conștiința europeană şi mondială, ca un format vestimentar tradițional românesc de o frumusețe unică şi originală. Cea mai frumoasă piesă vestimentară a costumului tradițional românesc, confecționată inițial din pânză de in sau cânepă, iar ulterior din bumbac sau mătase, a atras atenția artiștilor de-a lungul timpului, menționează Biblioteca Națională.

Frumusețea şi originalitatea iei a stat la baza multor creații populare românești. Portul național nu este doar un veșmânt tradițional, ci o adevărată marcă a românismului care va dăinui în timp. Țesută cu migală de meșterii populari, Ia poartă amprenta diverselor regiuni românești, precizează instituția bibliotecară.

Pe parcursul lunilor iunie-septembrie, în spațiul expozițional al Bibliotecii Naționale, se desfășoară expoziția tematică „Portul popular – echilibru între iscusință și creativitate artistică”, care cuprinde circa 50 de publicații din colecțiile instituției bibliotecare ce denotă simbolismul și metafora cromatică a portului popular, elementele cămășii cu altiță și a catrinței, specifice zonelor geografice și albume cu modele de costume tradiționale.

În anul 2022, în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, a fost adoptată decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității.