logo

Pe 1 iunie Moldova va deveni centrul Europei, Maia Sandu


https://www.ipn.md/ro/pe-1-iunie-moldova-va-deveni-centrul-europei-maia-7965_1096589.html

Summitul Comunității Politice Europene, care va întruni circa 50 de șefi de guverne și state ale Uniunii Europene, se va desfășura la Bulboaca, raionul Anenii Noi. Președinta Maia Sandu susține că pe 1 iunie Republica Moldova va deveni centrul Europei.

„Moldova capătă tot mai mult respectul țărilor lumii și este tratată ca partener egal. Evenimentul istoric care se va desfășura în țara noastră pe 1 iunie așează Moldova la masa de discuții a statelor europene, un loc pe care l-au câștigat pe merit cetățenii noștri. Pe 1 iunie, țara noastră va fi gaza Summitului Comunității Politice Europene, un moment simbolic, care reprezintă atât o recunoaștere internațională pentru țara noastră, cât și o responsabilitate imensă”, a declarat președinta într-o conferință de presă.

Comunitatea Politică Europeană este un for înființat anul trecut, la care liderii europeni discută soluții la cele mai urgente probleme ale Europei. Printre acestea se numără securitatea, stabilitatea și reziliența energetică. „La 1 iunie, la Complexul vitivinicol „Castel Mimi, țara noastră va avea onoarea, pentru prima dată, să găzduiască aproximativ 50 de șefi de state și guverne, și oficiali ai Uniunii Europene. Vom pune în dezbatare chestiuni vitale legate război și pace, de viitorul Europei, de viitorul celor 750 de milioane de oameni, ce muncesc pe continentul european, adică și de viitorul Republicii Moldova ca stat european ce și-a ales drumul său ferm spre UE. Pentru acest obiectiv muncim”, a notat Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că Summitul din 1 iunie are o semnificație majoră, fiind o oportunitate de a întări legăturile Republicii Moldova cu țările europene și cu lumea liberă. Este un mesaj că Moldova nu este singură. „Acest eveniment este important și pentru parcursul european al Republicii Moldova. Liderii statelor membre vor fi aici și ne vor cunoaște mai bine. Pentru noi este un prilej să arătăm că suntem un popor pașnic, muncitor și demn, alineat la valorile europene”, a spus președinta. Potrivit ei, succesul în urma Summitului depinde de contribuția fiecăruia.

„Moldova va deveni pe 1 iunie centrul Europei. Să ne implicăm cu toții pentru a arăta că Republica Moldova este un stat democratic, puternic, responsabil și dedicat integrării europene, că Moldova este o țară frumoasă și că Uniunea Europeană va fi mai bogată cu Moldova parte din ea. Aceste lucruri le vom spune răspicat și pe 21 mai, la Adunarea „Moldova Europeană”, când toți cetățenii adunați în piața Marii Adunări Naționale își vor arăta sprijinul pentru calea europeană aleasă de țara noastră și pentru un viitor european al copiilor noștri. Aceste lucruri le vom spune ferm și încrezători pe 1 iunie tutor președinților, prim-miniștrilor prezenți în țara noastră”, a mai menționat Maia Sandu.

Potrivit președintei, organizarea Summitului este finanțată din bugetul de asta, iar o parte din cheltuieli vor fi acoperite de către Consiliul Uniunii Europene.