PDM va propune în prima şedinţă a Parlamentului o moţiune privind situaţia de criză pe piaţa valutară
https://www.ipn.md/ro/pdm-va-propune-in-prima-sedinta-a-parlamentului-o-motiune-7965_971423.html
Partidul Democrat din Moldova (PDM) a elaborat şi intenţionează să propună în prima şedinţă a sesiunii de toamnă-iarnă a Parlamentului o moţiune simplă privind situaţia de criză pe piaţa valutară, a anunţat luni, 9 august, într-o conferinţă de presă preşedintele partidului, Dumitru Diacov. Totodată, PDM îşi reiterează solicitările privind demiterea guvernatorului Băncii Naţionale (BNM), Leonid Talmaci.
Diacov a acuzat că BNM promovează o politică monetară care duce la sărăcia populaţiei şi la falimentarea producătorilor autohtoni.
„Oamenii de afaceri din R. Moldova se află în mari dificultăţi din cauza devalorizării valutei străine, fiind nevoiţi să-şi anunţe falimentul până la sfârşitul anului”, a declarat Dumitru Diacov.
Autorii moţiunii solicită guvernului, în comun cu BNM, să elaboreze şi să implementeze în regim de urgenţă politici economice şi antiinflaţioniste orientate spre interesele producătorilor autohtoni şi menite să stopeze creşterea preţurilor la produsele de primă necesitate.
Potrivit preşedintelui PDM, Guvernului şi BNM sunt somate ca, în termen de 30 de zile, să elaboreze un set de măsuri menite să descurajeze intrarea capitalului speculativ extern pe piaţa financiară a ţării.
Conform moţiunii elaborate, pe lângă cererea de demitere a guvernatorului BNM, PDM cere ministrului Economiei şi Comerţului, Igor Dodon, să identifice cauzele situaţiei de criză din economia naţională şi să-şi consolideze echipa cu specialişti competenţi.
Liderul PDM a motivat necesitatea demisiei lui Leonid Talmaci prin faptul că acesta s-ar subordona Guvernului. „Este un instrument al Guvernului care caută bani ieftini, bani care sunt obţinuţi pe seama populaţiei care munceşte peste hotare şi care schimbă valută pe piaţa autohtonă”, a declarat Dumitru Diacov.
Potrivit parlamentarului, BNM trebuie să aibă o poziţie mai flexibilă şi să evite pericolul ca R. Moldova să devină o ţară care trăieşte doar din remitenţe.
Pentru înaintarea moţiunea în Parlament sunt necesare 15 voturi. Până acum moţiunea a fost semnată de 11 deputaţi.