logo

PDM condamnă actele agresive din campania electorală


https://www.ipn.md/ro/pdm-condamna-actele-agresive-din-campania-electorala-7965_1046700.html

Partidul Democrat din Moldova denunță violența de campanie care a avut loc în municipiul Bălți în noaptea de luni spre marți, când a fost incendiată mașina lui Maxim Iordan, fiul candidatului Partidului Democrat pentru circumscripția uninominală nr. 10, Serghei Iordan. Totodată, PDM condamnă toate agresiunile de campanie care au avut loc în ultimele zile, precum incendierea altor autovehicule, vandalizarea panourilor electorale, agresarea fizică și verbală a unor candidați sau activiști electorali, transmite IPN.

„Orice acte de agresiune în contextul campaniei electorale sunt total reprobabile și trebuie cercetate rapid de către organele de poliție, iar cei vinovați trebuie aflați și trași la răspundere. În același timp, PDM solicită tuturor partidelor și candidaților să ducă o campanie electorală corectă și civilizată, aținându-se de la orice acte agresive, de la orice discursuri bazate pe ură, precum și de la orice acuzații nefondate la adresa celorlalți competitori. Este important ca cetățenii să ia cunoștință de proiectele partidelor, de propunerile lor pentru viitorul Moldovei, iar acest lucru se poate face cel mai bine într-o atmosferă de calm și de respectare a legii”, se spune într-un comunicat de presă al partidului.

PDM consideră că violențele de campanie, inclusiv limbajul agresiv și incitarea la ură și violență, afectează negativ climatul electoral, iar cei care pierd din această situație sunt în primul rând cetățenii.

Partidul Democrat menționează că este primul partid care a semnat Codul de conduită electorală propus de Comisia Electorală Centrală. Mai mult, încă din luna decembrie, înainte de începerea perioadei electorale, PDM a făcut un apel public la decență și respectarea legii în timpul campaniei, apel la care din păcate partidele de opoziție nu au reacționat. PDM cere din nou opoziției politice să se ralieze apelului său la calm și non-violență și să condamne și ele orice incidente de campanie, indiferent cine ar fi vinovat.