PCRM riscă să rămână în singurătate, analist politic
https://www.ipn.md/ro/pcrm-risca-sa-ramana-in-singuratate-analist-politic-7965_979359.html
Dacă Alianţa pentru Integrarea Europeană (AIE) va depăşi rivalităţile care deja s-au profilat şi va da dovadă de un comportament democratic decent, PCRM va înregistra un declin după alegerile anticipate din 2010, consideră analistul politic Igor Boţan, directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT). Potrivit lui Boţan, chiar dacă, prin nealegerea preşedintelui R. Moldova, PCRM s-a arătat drept un partid consolidat, acesta riscă să rămână în singurătate pentru că nu îşi doreşte aliaţi, transmite Info-Prim Neo.
În pofida faptului că în ultimul timp tot mai mult se vorbea despre un grup de deputaţi comunişti din fracţiunea PCRM, care ar vota pentru Marian Lupu preşedinte, acest lucru nu s-a întâmplat, fiindcă disciplina de partid a fost impusă. Totuşi, Igor Boţan vorbeşte despre o ironie a sorţii - cu cât PCRM se arată mai consolidat, cu atât contribuie la viabilitatea AIE.
„Putem presupune că ne aşteaptă timpuri destul de interesante, s-ar putea să avem un război al declaraţiilor politice dintre AIE şi PCRM. Depinde cât de decent va fi comportamentul acestei Alianţe, fiindcă nu este necesar doar ca ea să rămână unită, este foarte important să ridice standardele de comportament democratic în această ţară. Este necesar ca toate hotărârile Alianţei până la alegerile anticipate să fie clare pentru cetăţeanul simplu şi pentru prietenii şi donatorii externi ai R. Moldova, care doresc să ajute ţara să iasă din acest impas. Dacă AIE va îndeplini aceste două condiţii, atunci există şanse ca lupta politică care se amână aproximativ pentru un an de zile va avea un alt rezultat şi vom putea depăşi blocaje”, spune analistul.
Întrebat despre o posibilă revenire a PCRM la putere după scrutinul anticipat din anul viitor, Igor Boţan a spus că, datorită tacticilor bune ale PCRM, acesta ar fi capabil să obţină 45% din voturile alegătorilor, însă din punct de vedere strategic, acest partid este „loser” (un codaş bătut în competiţie – n. r.), fiindcă nu are niciun aliat.
„Modul în care s-a comportat PCRM astăzi (luni, 7 decembrie) arată că nici pe viitor nu va putea avea aliaţi, deci este sortit să rămână în singurătate”, a opinat directorul ADEPT.
Declinul PCRM după anticipate a fost argumentat de către analist şi prin faptul că pierde pârghiile administrative, cvasimonopolul asupra audiovizualului şi suportul internaţional. Totodată, analistul spune că activitatea liderului PDM, Marian Lupu, pe plan internaţional, arată că Federaţia Rusă este pregătită să colaboreze mai degrabă cu PDM, decât cu PCRM. „Pentru cetăţenii rusolingvi din R. Moldova, care sunt foarte sensibili la relaţia cu Rusia, este un semnal care, de asemenea, nu promite lucruri optimiste pentru PCRM. Fără îndoială acest partid va rămâne unul puternic, de temut, dar influenţa lui treptat va scădea”, a opinat Boţan.