La scurt timp de la învestire, prim-ministrul Pavel Filip promite să facă „tot posibilul” ca să recupereze o parte din banii furaţi prin jaful secolului şi să instaleze un panou electronic pentru toată lumea, care să numere sumele recuperate. Autorii unui articol publicat pe sic.md, subliniază că de la această promisiune au trecut aproape trei luni, iar panoul aşa şi nu a apărut, transmite IPN.
În articol se menţionează că pentru a-şi fortifica imaginea, şifonată inclusiv de modul în care a fost învestit Cabinetul său în noaptea de pe 20 pe 21 ianuarie, Pavel Filip avea nevoie de declaraţii tari, iar una dintre ele a fost promisiunea unui panou care să numere banii aduşi înapoi în ţară.
Prima menţiune privind „panoulmiliardului” a fost făcută nu mai târziu de 22 ianuarie 2016, în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii „Moldova în direct” de la Moldova 1. Ulterior, promisiunea a fost repetată şi cu alte ocazii. „Chiar mi-am propus împreună cu colegii [ca] atuncea când vom purcede pe această cale să avem, poate, un panou, unde zilnic să vadă toată lumea că, uite, astăzi s-a reuşit recuperarea la această sumă de bani, mâine s-a reuşit să recuperăm această sumă de bani…”, a declarat Pavel Filip.
Autorii articolului pe sic.md spun că de fapt, ideea de avea un instrument online care să raporteze publicului ce se mai întâmplă cu recuperarea miliardului e chiar admirabilă. Însă, au trecut aproape trei luni de la promisiune, iar panoul aşa şi nu a apărut. „Cum principiul răspunderii, sau europeneşte spus „accountability”, este esenţial unei bune guvernări, credem că e o idee bună să-l punem pe domnul Filip „pe contor” până apare panoul promis, dar şi, mai important, sumele recuperate promise”, scrie în materialul care chiar include un mecanism ce contorizează perioada de când s-a făcut promisiunea.
Autorii articolului apreciază că panoul miliardului este, fără îndoială, un simbol, cel al efortului Guvernului de a recupera prejudiciile. În acest sens, lipsa panoului promis pune pe gânduri. „Între timp, am aflat cu stupoare că nota de plată pentru frauda bancară se pune în cârca omului simplu - vom întoarce împreună datoriile din această fraudă următorii 25 de ani. Întrebarea legitimă este: dar se mai caută de fapt miliardul?”, se întreabă autorii.
Sic.md este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.