Consolidarea securităţii energetice şi situaţia economică şi politică din Republica Moldova au fost principalele teme de discuţie abordate în cadrul întrevederilor premierului Pavel Filip cu oficialii de la Bruxelles. În cadrul vizitei sale în Belgia, planificate pentru perioada 27-30 noiembrie, premierul a avut întrevederi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič şi comisarul european pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, transmite IPN.
Întrevederea prim-ministrului cu preşedintele Consiliului European a vizat situaţia politică din Republica Moldova şi priorităţile de reformă în contextul agendei europene. Donald Tusk a apreciat rezultatele obţinute de autorităţi în realizarea angajamentelor asumate şi voinţa fermă de a atinge obiectivele stabilite. „Atât timp cât Republica Moldova rămâne interesată în promovarea reformelor, puteţi conta pe susţinerea mea personală şi cea a instituţiilor europene”, a declarat preşedintele Consiliului European.
Pavel Filip l-a invitat pe Donald Tusk să efectueze o vizită în Republica Moldova la începutul anului viitor.
În cadrul întrevederii cu vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, premierul a discutat despre consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova. În acest context, prim-ministrul a reiterat importanţa extinderii gazoductului Iaşi-Ungheni către Chişinău. La rândul său, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Uniunea Energetică a reconfirmat disponibilitatea UE de a susţine financiar construcţia acestei conducte. În ceea ce priveşte energia electrică, partea moldovenească a prezentat ultimele date privind realizarea proiectului Isaccea-Vulcăneşti-Chişinău.
La întrevederea prim-ministrului cu vicepreşedintele Comisiei Europene, comisar european pentru moneda euro şi dialog social, Valdis Dombrovskis, principalul subiect abordat a vizat situaţia economică din Republica Moldova, perspectivele de dezvoltare ulterior încheierii Acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi, respectiv, modul în care realizarea acestei etape importante va impulsiona cooperarea cu UE pe anumite domenii.
Comisarul Valdis Dombrovskis a confirmat disponibilitatea UE de a susţine aceste reforme, inclusiv prin oferirea unui program amplu de asistenţă macro-financiară în cazul în care va fi solicitată de Republica Moldova. Asistenţa respectivă se oferă ca măsură excepţională în vederea susţinerii balanţei de plăţi şi prevede, atât o componentă de grant, cât şi una de împrumut.