Premierul Pavel Filip afirmă că în toţi aceşti ani politicienii din ţară au încercat să dezbine societatea şi această dezbinare a dus la slăbirea Republicii Moldova. Într-un interviu pentru Europa Liberă, premierul a declarat că e nevoie de unitate, pentru că doar astfel putem deveni mai puternici şi vom putea realiza mult mai multe lucruri, transmite IPN.
„Trebuie să recunosc că este greu şi în funcţia de prim-ministru, atunci când nu ai o susţinere mai mare din partea cetăţenilor. Atunci când simţi această neîncredere din partea cetăţenilor, lucrurile se mişcă mult mai greu. De aceea, să fim mai uniţi, pentru că prin unitate noi vom deveni mai puternici şi vom putea realiza mult mai multe lucruri în ţara noastră. Cu siguranţă, lucrurile vor sta mult mai bine după ce vom implementa un şir de reforme”, a notat premierul.
Întrebat despre conlucrarea cu noul şef de stat, Pavel Filip a menţionat că Guvernul nu îşi doreşteo o confruntare cu instituţia preşedintelui. „Preşedintele îşi are atribuţiile sale. Guvernul, am declarat nu o singură dată, nu se schimbă nimic din opţiunea noastră cea mai importantă, parcursul european. Avem un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană. Miercuri, în şedinţa de Guvern, vom aproba noul plan de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere asupra căruia s-a lucrat foarte mult şi împreună cu colegii de la Bruxelles, dar şi împreună cu colegii din fiecare instituţie de aici, de la Chişinău. Este un plan de acţiuni pentru anii 2017-2019, cuprinde peste 1000 de pagini şi va fi aprobat miercuri”, a mai spus premierul.
Referitor la conflictul transnistrean, prim-ministrul a declarat că nu crede că s-au schimbat prea multe în relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol. În opinia sa, discuţiile trebuie să fie continue în formatul 5+2. Pavel Filip recunoaşte că nu este atât de optimist în găsirea unei soluţii foarte rapide pentru acest conflict, însă şi-a exprimat speranţa că în anul viitor, sub preşedinţia Austriei, dialogul va avansa.
În altă ordine de idei, premierul a spus că în sistemul bancar moldovenesc nu se mai poate repeta o fraudă bancară. A fost fortificată Banca Naţională a Moldovei. Totodată, a fost relansat Consiliul economic de pe lângă prim-ministru, care reprezintă o platformă unde se comunică foarte mult.